hirdetés
2020. április. 03., péntek - Buda, Richárd, Múzsa.
hirdetés

 

A testmozgás adja a család egészségét

Akár heti egy-két testedzéssel is jelentősen csökkenthető az idő előtti elhalálozás valószínűsége – derül ki egy amerikai egészségügyi szaklapban megjelent kutatásból, amit a csalad.hu idéz.

hirdetés

Aki hosszabb ideig szeretne egészséges és fitt maradni folyton a karosszékben üldögélő kortársaihoz képest, annak érdemes heti három-öt alkalommal eljárnia edzeni – írja az Independent Tom Mans személyi trénerre hivatkozva. Az angolszász világban hétvégi harcosokként (weekend warrior) szokták emlegeti azokat, akik az ajánlásokra fittyet hányva szinte kizárólag hétvégén erőltetik meg magukat. Erőfeszítésük azonban egyáltalán nem eredménytelen: az amerikai JAMA Internal Medicine orvosi szaklapban a közelmúltban megjelent kutatás szerint ugyanis azok, akik hétvégenként legalább két és fél óra lazább testmozgást (mondjuk túrázást) teljesítenek, vagy 75 percig intenzívebb erőkifejtést igénylő sportot gyakorolnak, jóval kisebb valószínűséggel halnak meg idő előtt, mint azok, akik csak foteltől fotelig ballagva használják izmaikat. Nem mellesleg a konditermi erőlködéssel szemben az erdőjárás remek családi elfoglaltság, és még a gyermekek is élvezik.

A kutatás készítői összesen 63,5 ezer ember egészségi állapotát vizsgálták meg 1994 és 2012 között. Azt találták, hogy közülük 8800-an hunytak el: 2800-an szív- és érrendszeri bajok miatt, 2500-an rákban. A hétvégén testmozgást végzők esetében sokkal alacsonyabbak voltak a számok, mint az inaktívak esetében, harminc százalékkal alacsonyabb általában, de a szív- és érrendszeri problémák esetében már negyven százalékkal alacsonyabb volt az elhalálozási esély. A rákos megbetegedések is kisebb valószínűséggel fordultak elő, itt 18 százalékra jött ki az eredmény – írta meg a China Daily című angol nyelvű kínai napilap.

A teljes cikk

(forrás: csalad.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink