hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Mit kíván a magyar beteg?

Nemrégiben megtudhattuk, mit kíván a magyar orvos. Vajon azt meghalljuk-e, hogy mit kíván a magyar beteg? A WMN írásából kiderül.

Orvoskollégáknak osztogattuk a szórólapokat egy gyűlés alkalmából, és lopva figyeltük a reakcióikat: többnyire tetszett nekik. Nagy lelkesedéssel dolgoztunk hát tovább. Kiáltványunk így kezdődött: mit kíván a magyar orvos? – írja a WMN portálon Máté-Horváth Nóra, az Újratervezés csoport tagja. Később lelkesen osztották meg a listát a világhálón, mígnem megjelent egy apró észrevétel arról, hogy mit kíván a magyar beteg.

1. Olyan egészségügyet, ahol az orvosok személyre szabott, az adott páciens igényeinek megfelelő tájékoztatást tudnak adni pácienseik állapotáról, az elérhető kezelésekről és a lehetséges kimenetelről.

2. Olyan egészségügyet, ahol az orvosok nem éreztetik a saját fennhatóságukat, nem rekesztenek ki, nem néznek le, és nem szólnak meg senkit.

3. Olyan egészségügyet, ahol az orvosok a betegeik felé nyitottan, jól kommunikálva, partnerként fordulnak, és nem türelmetlenek az idősekkel, a sérültekkel, a kevésbé tájékozottakkal, az iskolázatlan emberekkel sem.

4. Olyan egészségügyet, ahol az orvosok képzettek és folyamatosan továbbképződnek, követik a szakmai újításokat.

5. Olyan egészségügyet, ahol az orvosok segítő társtudományként kezelik a pszichológiát, értik és érzik a lélek erejét a testi betegségekben.

6. Olyan egészségügyet, ahol az orvosok nemcsak a saját munkájukért vállalnak felelősséget, hanem felelős értelmiségiként érzékenyek a szélesebb szakmájuk és a társadalom kérdéseire.

7. Olyan egészségügyet, ahol az ápolók odaadással gondozzák a betegeiket, ahol a beteget a nevén, és nem az ágya száma alapján szólítják, ahol az ellátás minden szintjén megjelenik az emberség.

8. Olyan egészségügyet, ahol a pszichiátriai betegek is megfelelő ellátást kapnak.

9. Olyan egészségügyet, ahol az idős, magatehetetlen pácienseknek is méltó körülmények járnak az ellátásuk és gondozásuk során. 

10. Olyan egészségügyet, ahol nem tabu téma az életvégi döntések meghozatala.

11. Olyan egészségügyet, ahol fontossá válik a betegségek megelőzése is. 

12. Olyan egészségügyet, amiben a hálapénz sem előzetesen, sem utólagosan, sem kimondva, sem hallgatólagosan nem elfogadható és nem elfogadott.

(forrás: WMN Magazin)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés