hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Ments életeket: Moss kezet!

Közleményben emlékeztet az ÁNTSZ, hogy a megfelelő kézhigiénével az egészségügyiek, a betegek, s családtagjaik is sokat tehetnek az ellátással összefüggő fertőzések visszaszorításáért.

A figyelmeztetés apropója az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben indított „Ments életeket: Moss kezet!” című kampánya, melynek keretében minden év május 5-re megszervezik a Kézhigiénés Világnapot.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések világszerte több százmillió pácienst érintenek évente. Az ilyen típusú fertőzések túlnyomó többsége a szennyezett kéz közvetítésével terjed egyik betegről a másikra, ezért a helyes és megfelelő gyakorisággal végzett kézfertőtlenítés az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének elsődleges, bizonyítottan hatásos, egyszerű és költséghatékony módja – idézi fel a közlemény.

Az idei világnap elsősorban arra hívják fel a figyelmet, hogy a helyes kézhigiénés gyakorlatnak az antibiotikummal szemben ellenálló baktériumok terjedésének megakadályozásában is hatalmas szerepe van.

Az egészségügyi ellátással összefüggésben Európában és ezzel együtt hazánkban is az antibiotikum rezisztencia jelenti a legnagyobb betegbiztonsági kockázatot. Magyarországon 2012. január 1. és december 31. között több mint 2.800 beteget ápoltak kórházban olyan fertőzés miatt, amit multirezisztens kórokozó okozott.

Bár a WHO programja elsősorban az egészségügyi ellátásban dolgozókat célozza, fontos felhívni a figyelmet arra – jegyzi meg az ÁNTSZ –, hogy a fertőzések megelőzéséért a lakossági is sokat tehet. Így például ha kórházba megy valaki beteglátogatóba, minden esetben mosson alaposan kezet. A helyes kézhigiénés gyakorlat alkalmazásával pedig maguk a betegek is hozzájárulhatnak az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések visszaszorításához – írja az ÁNTSZ.

(forrás: ÁNTSZ)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés