hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Két új gyógyszer segíthet a koronavírusos betegeknek

A hvg.hu szerint a tocilizumab és sarilumab hatóanyagokkal ellátott gyulladáscsökkentő szerek alkalmazásával sikerült csökkenteni az intenzív osztályon fekvő koronavírusos betegek halálozási arányát.

A BBC beszámolója szerint a cseppenként adagolt, tocilizumab és sarilumab nevű hatóanyagokat tartalmazó gyulladáscsökkentő szerekkel 12, intenzív osztályon fekvő beteget kezeltek sikerrel, a szakemberek mind a 12 páciens életét meg tudták menteni. Mivel olyan szerekről van szó, ami a briteknél eleve elérhető, így azt akár azonnal el is tudják kezdeni alkalmazni a koronavírus-fertőzötteknél.

Bár a gyógyszerek nem olcsók – betegenként nagyjából 750–1000 fontba, vagyis körülbelül 300–400 ezer forintba kerül a kezelés –, még így is sokkal olcsóbbak, mint a hosszan elnyúló intenzív osztályos terápia, melynek költsége naponta nagyjából 2000 font, vagyis 800 ezer forint.

Egy hat országban, mintegy 800 beteg bevonásával folytatott vizsgálat arra jutott, hogy

  • az intenzív terápiás ellátásban részesülő Covid-betegek 36 százaléka meghalt, miközben
  • az új gyógyszerekkel ezt az arányt 27 százalékra tudták csökkenteni, ha azokat az intenzív terápiás kezelés első 24 órájában kapták meg a betegek.

A teljes információ

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés