hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Katéteren át behelyezett aortabillentyű

Régóta ismeretes, hogy az aortabillentyű kicserélése a leghatásosabb kezelés (tünetek és panaszok lényeges csökkentése, életben maradási esélynövelés) a kritikusnak nyilvánított aortasztenózis megoldásában. 

Az életkor előrehaladásával megsokszorozódik az aortasztenózis előfordulása, és mivel az emberek tovább élnek, egyre több idős beteg fog aortabillentyű cserét igényelni. Ezeknek az idős betegeknek egy részében a már meglévő egyéb betegségek kizárják a jelentős megterheléssel járó sebészeti műtéteket.

Mivel a gyógyszeres terápia lehetőségei eléggé korlátozottak, e betegek ellátása egyéb, kevésbé invazív beavatkozásokat igényel. Ma a TAVI (transcatheter aortic-valve implantation) alkalmazása az egyre gyakrabban alkalmazott alternatíva akkor, ha a műtét feltételei nem adottak. A TAVI kivitelezése történhet retrográd (arteria femoralison át), vagy anterográd úton (thoracotomiával, a bal kamra csúcsán keresztül).

Egy randomizált, prospektív, multicentrikus vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy a retrogád TAVI révén szignifikánsan alacsonyabb volt az 1 éves halálozás, kevesebb ismételt kórházi felvételre volt szükség és a tünetek-panaszok lényegesen javultak, összehasonlítva a standard belgyógyászati ellátással. A szakemberek véleménye szerint, figyelembe véve a TAVI eredményeit is, az aortasztenózis hatásos megoldása változatlanul a műtét útján behelyezett aortabillentyű, s TAVI egyelőre csak alternatívaként jön szóba.

Forrás: N Engl J Med 2010; 363: 1667-1668.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés