hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Immunrendszerünk lehet a megoldás rák ellen

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) augusztus végén és október közepén két olyan terápiát is engedélyezett, amelynek során génmódosított fehérvérsejtekkel kezelik a rák bizonyos típusait, közli a 24.hu.

Immunterápiás kezelés során a beteg saját védekező rendszerét teszik képessé arra, hogy végezzen a tumorsejtekkel szemben. Az újfajta módszer nagy előnye, hogy hosszú távon hat; elméletben a koncepció nagyon hasonlít a védőoltások működéséhez. Ha az immunrendszert egyszer sikerül „megtanítani”, hogy felismerje és elpusztítsa a beteg sejteket, elviekben erre az érintett beteg egész életében képes lesz, de az igen hosszú életű immunsejtek létezése alatt legalábbis biztosan.

Az augusztusban engedélyt kapott, Kymriah nevű terápiát a Pennsylvaniai Egyetemen fejlesztették ki, majd a kutatók a Novartis támogatásával folytatták a munkát. A kezelés gyerekeken, illetve fiatal felnőtteken alkalmazható az akut limfoid leukémia (ALL) ellen.

Az októberben engedélyt kapott másik génkezelést (Yescarta) az amerikai Országos Rákintézet, illetve Kite Pharma jegyzi. Ez előrehaladott Non-Hodgkin limfómás betegek kezelésére lesz.

A Kite jegyzi azt a terápiát is, amelyet elsőként adtak be európai engedélyezésre. Ez a kezelés szintén a Non-Hodgkin limfóma gyógyítására irányul, és ha az EMA beleegyezését adja, akár már jövőre elkezdődhetnek a kezelések.

Részletek a 24.hu-n

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés