hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A következő lépés a rák elleni vakcináció lehet

Bodoky György, a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány elnöke a VG-nek adott interjút.

Mennyit változtak a gyógyítás lehetőségei az elmúlt években, és mit gondol, mi a jövő?

Szemben a 15 évvel ezelőtti, klasszikus kemoterápiával, amikor citosztatikus gyógyszereket adtunk, amelyek ugyan elpusztították a daganatsejteket, de értelemszerűen azzal együtt minden osztódó, vagyis egészséges sejtet is, ma egyre inkább személyre szabottan és célzottan tudjuk a betegeinket kezelni. Megismertük a daganatok molekulárbiológiai hátterét, amelynek a korrekció­jával vissza tudjuk zökkenteni a sejteket az egészséges ciklusba, és ezáltal éveket tudunk nyerni. A célzott terápiá­val ezt a folyamatot sikerült olyannyira lelassítani, hogy az éveket ad a betegnek. Az elmúlt két–három évben pedig már átléptünk az immunterápia korszakába. Ennek lényege: az immunrendszert hívjuk segítségül a gyógyításhoz, hogy a szervezet számára idegen daganatsejteket blokkolja. Ha a jövőbe ugorhatok, azt gondolom, hogy a következő lépés belátható időn belül a vakcináció lesz, magyarán: be fogjuk tudni oltani a betegeinket a daganat ellen.

Nemcsak a tumorok előfordulása, hanem a gyógyítási arány is egyre növekszik, miközben a rákot még mindig halálos betegségként tartjuk számon. Hogyan lehetne jól gondolkodnunk erről a betegségről?

Úgy, ha többet tudnának róla az emberek. Azt, hogy a daganatok egy része jól gyógyítható, és egyre több olyan is van, amellyel hosszú időn keresztül együtt lehet élni. Ha úgy gondolnánk ezekre, mint krónikus betegségekre. Egy onkológusnak a halál nem ellenség, meg lehet szelídíteni. Mondjuk húsz évvel ezelőtt egy vastagbélrákos beteg jó esetben 3–6 hónapot élt, ma, korszerű ellátás mellett ez a beteg 3–4 évet kell hogy éljen. De például egy tüdőrákkal, ami ma is halálos ítéletként él az emberek tudatában, és korábban tényleg hónapok alatt vezetett halálhoz, éveket élhet egy beteg. A célzott terápiáknak köszönhetően, a here- és a hematoló­giai daganatok is gyógyíthatók, és nagyon sok daganattípus – ilyen a prosztatarák, a hólyagrák vagy bőrtumorok – ugyanúgy kordában tartható, mint egy krónikus betegség, hosszú éveket együtt lehet élni vele. Egy melldaganatból, ha időben felfedezik, műtéti úton vagy műtéttel és kevés utókezeléssel ugyancsak meg lehet gyógyulni. Nem olyan könnyű meggyógyulni, ha valaki daganatos beteg – ezt nem orvosi, hanem a társadalmi értelemben mondom. Sajnos a daganatos betegség Magyarországon még mindig egyfajta megbélyegzést is jelent.

A teljes beszélgetés

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés