hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

IBD-applikáció: kézben tartható a terápia

A gyulladásos bélbetegséggel küszködő betegek számára készült az a mobil alkalmazás, amely segíthet „kézben tartani”, menedzselni a betegségüket. Az applikáció a fontos tünetek naplózásában, a gyógyszerszedés betartásában is segíti az IBD betegeket. 

A Google Play-ből és az Apple Store-ból ingyenesen letölthető eszköz segítségével a beteg napi szinten regisztrálhatja tüneteit, így adatbázist épít saját betegségéről, megértheti annak hátterét, következményeit. Ezen túlmenően feltárhatja a táplálkozással, a különféle táplálékfajtákkal kapcsolatos összefüggéseket. Az IBD betegek – saját paramétereik beállítását követően – értesítést kaphatnak: az alkalmazás naponta figyelmezteti őket a gyógyszer beszedésére, a terápia során alkalmazott készítmény felíratásának közelgő időpontjára és az aktuális vizsgálatok esedékességére. A mobil-alkalmazás használatának következtében a beteg felkészültebben tudja felkeresni szakorvosát, és hatékonyabban tudja kihasználni azt az időt, ami az orvos–beteg-konzultáció során rendelkezésére áll.
A mobil alkalmazás rendkívül felhasználóbarát – állítja Hipszki Péter, a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesületének (MCCBE) elnöke, aki maga is letöltötte okos telefonjára ezt az alkalmazást. Véleménye szerint már a telepítést követő egy órán belül sok hasznos információt gyűjthet össze az, aki a beállításhoz szükséges adatok rögzítése után teszteli az applikációt. Azok a betegek, akik tenni akarnak állapotuk javulásáért és felelősségteljesen szeretnének részt venni a terápiában, a heti, havi összesítések révén olyan információkat tudnak átadni orvosuknak, melyek bizonyosan javítják a terápia eredményességét.  Ugyanis az alkalmazás a bejegyzett adatokból havi jelentést és grafikonokat készít, ami kinyomtatható és e-mailen is továbbítható.

Az egyesület elnöke szerint nagyon fontos, hogy a betegek folyamatosan figyelemmel kísérjék saját állapotukat. Törekedjenek arra, hogy tüneteiket állandóan monitorozzák, feljegyezzék, és azokat kezelőorvosukkal megbeszéljék. Szakirodalmi adatok bizonyítják, hogy a megfelelő orvos-beteg kommunikáció és az orvos utasításainak megfelelő pontos gyógyszerszedés (adherencia) ötödére csökkentheti a betegség tüneteinek kiújulását. Vagyis a tudatos és adherens betegnek ötször akkora esélye van a tünetmentes állapot fenntartására és egy jobb életminőség elérésére, mint az azonos állapotban lévő, de nem együttműködő betegtársainak.

                                                                                                                             

A Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesületének elnöke minden IBD beteg számára javasolja a mobil applikáció használatát, sőt várják az applikáció használóinak véleményét is, hiszen a használat során szerzett tapasztalatokat a fejlesztők a jövőben beépítik az újabb verziókba. 

Az IBD betegek számára készült applikáció a Ferring Magyarország Kft. kezdeményezésére a betegegyesülettel és az orvosszakma képviselőivel együttműködve jött létre.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés