hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Folsavhiányos kismamák

Egy német vizsgálat eredményei alapján a termékeny korú nők mindössze 3-4 százalékának folsav-ellátottsága megfelelő, írja a PharmaOnline.

A velőcső fejlődési rendellenességeinek (pl. spina bifida, anencephalia) és számos egyéb rendellenességnek (pl. szívet, húgyútat érintő rendellenességek) a megelőzéséhez folsavra van szükség. A hüvelyesekben, a leveles zöldségekben, a brokkoliban, a spárgában és a tojásban is magas a folsav-tartalom. Annak ellenére, hogy a folsav a különféle táplálékokból viszonylag könnyen hozzáférhető, a modern világban is számos terhességet tervező és várandós nő vérében marad el a folsav-szint az elvárttól, írja a PharmaOnline.

Csak a nők 3-4 százalékánál megfelelő a folsav-szint

Egy a német felnőttek körében végzett vizsgálat (DEGS1) eredményei arra mutatnak rá, hogy a 18–29 éves nők mindössze 3 százalékánál, illetve a 30–49 évesek 4 százalékánál éri el a szervezetben a folsav-szint a kielégítő mértéket. Ez egyben azt is jelenti, hogy Németországban a termékeny korú nők döntő többségének a folsav-szintje kritikusan alacsony, értékeli a vizsgálat főbb eredményeit dr. Berthold Koletzko professzor. Ezzel is függhet össze, hogy Németországban évente körülbelül 1000 gyermek születik valamilyen velőcső fejlődési rendellenességgel, illetve évente nagyjából 500 terhesség-megszakítás történik ilyen típusú fejlődési rendellenességek miatt.

Korábbi vizsgálatok is rámutattak a folsav-hiányra

A DEGS1-vizsgálatból levont következtetésekkel hasonlókra jutott egy korábban végzett német tanulmány (Nationale Verzehrstudie II.) is. Ez utóbbi alapján a fiatal német nők napi folsav/folát bevitele mindössze körülbelül 200 mikrogrammra tehető, miközben a Németországi Táplálkozástudományi Társaság (Deutsche Gesellschaft der Ernährung; DGE) ajánlásai alapján felnőtteknél napi 300 mikrogramm folát-bevitel javasolt. A várandós nők és a szoptató anyák folsav/folát szükséglete fokozott: terhesség alatt napi 550, szoptatás alatt napi 450 mikrogramm folsav-bevitel javasolt.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Megjegyzendő, hogy Magyarországon a felnőttek számára ajánlott napi beviteli referencia érték (NRV) folsavból 200 mikrogramm.

1-3 hónap alatt helyreállítható a folsav-szint

A velőcső záródása a fogantatást követő 22–28. napok között történik, azaz akkor, amikor a nők jelentős része még nincs tudatában a terhességének. Ezért javasolják a szakemberek, hogy a folsav-bevitelről már akkor gondoskodni kell, amikor a gyermekvállalást tervezi a pár. A leendő anyáknak leveles zöldségek, saláták, citrusfélék fogyasztásával és napi 400 mikrogrammos folsav-szupplementációval javasolt gondoskodni a kielégítő mértékű folsav-bevitelről. Dr. Koletzko úgy véli, hogy ilyen módon az említett rendellenességek körülbelül fele megelőzhető.

Napi 400 mikrogramm folsav szupplementációjával 2-3 hónap alatt az eritrocitákban is kialakul akkora folsav-szint, ami a velőcső-záródási rendellenességek kialakulását megelőzheti. Napi 800 mikrogramm folsav-bevitelével a folyamat hossza körülbelül 1 hónapra redukálható.

Nem csak a korai terhességben kell a megfelelő folsav-szintet biztosítani

A terhesség későbbi szakaszaiban és a szoptatás alatt is gondoskodni kell a megfelelő folsav-szintről. Naponta 400 mikrogramm folsavat tartalmazó gyógyszer vagy étrend-kiegészítő fogyasztásával a terhességi komplikációk egy részének a rizikója is csökkenthető, így például a placenta korai leválásáé, az alacsony születési súlyé vagy a koraszülésé.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung, OGYÉI)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés