hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Tudomány

Nem növelik a fejlődési rendellenességek kockázatát a migrén elleni szerek

Közel 70 ezer terhes nőre kiterjedt vizsgálatukban nem találtak kapcsolatot norvég kutatók a triptánoknak nevezett migrén elleni szerek és a  fejlődési rendellenességek kockázatának növekedése között.
Ugyanakkor dr. Katerina Nezvalova-Henriksen és kutatócsoportja a szülés közbeni erőteljes vérzés kockázatának enyhe emelkedését, valamint szülés után a méh nehezebb összehúzódását állapította meg azoknál, akik várandósságuk alatt ezeket a szereket szedték.
 
A triptánok a leghatékonyabb migrén elleni szerek közé tartoznak. Miközben a nők mintegy harminc százalékánál jelentkeznek migrénes fejfájások fogamzóképes korukban, sokan biztonsági okból ódzkodnak a fájdalom csillapításától a terhesség alatt – vélekedtek a Headache című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban az Oslói Egyetem munkatársai. Ez a döntés valószínűleg nem bölcs, ugyanis maga a migrén kockázatot jelenthet az anya és a gyermek számára – egyes vizsgálatok a preeklampsziával, egy potenciálisan halálos állapottal is kapcsolatba hozták.  
 
A vizsgálatban szereplő közel 70 ezer nő mintegy 2 százaléka, 1535 fő használt triptán hatóanyagot várandóssága alatt, közülük 373 pedig már teherbe esése előtt is.  Fejlődési rendellenességek átlagosan 5 százalékos gyakorisággal jelentkeztek az állapotosságuk idején gyógyszert nem szedők és a gyógyszert szedők csoportjában is. Azoknál, akik korábban szedtek ilyen szereket, de a terhesség alatt nem, enyhén emelkedett kockázatot találtak, náluk 6 százalékban fordultak elő ilyen problémák. A jelentősebb  fejlődési rendellenességek – a végtagok vagy a belső szervek rendellenessége – mind a három csoportban azonos gyakorisággal bukkantak fel, százból átlagosan három szülésnél. Ez megfelel a teljes populációra jellemző értéknek.
 
Gyakrabban jelentkezett azonban a méh összehúzódási zavara és komolyabb vérzés szülés közben azoknál, akik terhességük második vagy harmadik trimeszterében triptánt szedtek. Emellett gyakoribb volt körükben a hányinger, a preeklampszia és az eklampszia előfordulása is, és gyakrabban voltak folsavhiányosak.
 
MTI / Reuters

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink