hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A folsavhiány hatása a sejtosztódásra

A folsavhiány irreverzibilis hatást fejt ki a mitózisra, melyet későbbi folsavadagolás sem képes helyreállítani, írja a PharmaOnline.

A Koppenhágai Egyetem kutatócsoportja a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent cikkében számolt be arról, hogy a folsavhiány a korábban elképzeltnél súlyosabb, visszafordíthatatlan károsodást okoz a sejtosztódás során, idézi a PharmaOnline.

A folsav, azaz a B9-vitamin jelentős mennyiségben fordul elő brokkoliban, spenótban, hüvelyesekben, gombafélékben és a tenger gyümölcseiben. Általánosan elterjedt ismeret, hogy a várandós kismamáknak, és a gyerekvállalást tervező nőknek naponta ajánlott szedni, de a Koppenhágai Egyetem kutatói szerint nem csak számukra fontos a megfelelő folsav-ellátottság.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A kutatók az emberi genom FRAXA nevű területét vizsgálták, ahol nagy számban találhatók a CGG genetikai kód ismétlődései. A sejtosztódási folyamat (mitózis) vizsgálata során azt figyelték meg, hogy a folsavhiány rendellenességeket okozott, különösen az abnormálisan hosszú CGG szekvenciákkal rendelkező sejtek esetében. Például a kromoszómák osztódása rendellenessé vált, hosszabb távú folsavhiány esetén pedig a teljes X kromoszóma instabilitása volt megfigyelhető. Ezért a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a folsavhiány a korábban feltételezettnél gyakoribb és súlyosabb kromoszóma-rendellenességeket okoz, mivel a képződő utódsejtekbe a sejtosztódást követően nem megfelelő mennyiségű DNS öröklődik át, bizonyos esetekben pedig az utódsejtekből akár egy teljes kromoszóma is hiányozhat. Ez magyarázattal szolgálhat arra, hogy a folsavhiány miért hozható összefüggésbe a terméketlenséggel, a mentális egészség rendellenességeivel, valamint egyes rákos megbetegedésekkel.

A FRAXA területen kívül a genom már részein is találhatók kiterjedt CGG szekvenciaismétlődések, és a kutatók szerint a folsavhiány ezeket is érzékenyen érinti. A következő lépésben a kutatócsoport az emberi genom összes olyan területét meg szeretné vizsgálni, illetve meg szeretné határozni, amelyeket a folsavhiány esetlegesen érinthet.

(forrás: PharmaOnline )

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink