hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Fluorokinolonok: újabb FDA-figyelmeztetés

Fel kell hívni a betegek figyelmét a fluorokinolonok okozta mentális zavarokra és egy esetleges hipoglikémiás kóma veszélyére, közli a PharmaOnline.

Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA újra aktualizálta a fluorokinolonokkal kapcsolatos biztonságossági előírásokat, és újabb figyelmeztetést tett közzé az antibiotikum-csoport tagjainak alkalmazásával kapcsolatban.

A fluorokinolon típusú vegyületeket mintegy 30 éve használják bakteriális infekciók kezelésére. A hatóanyagcsoport leggyakrabban alkalmazott képviselője, a ciprofloxacin 1987-ben került forgalomba. Ezt követően egyre több FDA figyelmeztetés látott napvilágot, ami – többek között – a hatóanyagok okozta íngyulladásra, ínszakadásra, a myasthenia gravis esetén való alkalmazás korlátaira, irreverzibilis neuropátiára hívta fel a figyelmet.

Levofloxacin antibiotic drug (fluoroquinolone class), chemical structure. Atoms are represented as spheres with conventional color coding: hydrogen (white), carbon (grey), nitrogen (blue), oxygen (red), fluorine (green) Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_molekuul'>molekuul / 123RF Stock fotó</a>
Levofloxacin antibiotic drug (fluoroquinolone class), chemical structure. Atoms are represented as spheres with conventional color coding: hydrogen (white), carbon (grey), nitrogen (blue), oxygen (red), fluorine (green) Copyright: molekuul / 123RF Stock fotó

A fluorokinolonokkal szembeni, klinikai vizsgálati eredményekre és mellékhatás-jelentésekre alapozott mérlegelések ahhoz vezettek, hogy az FDA 2016 tavaszán közzétett figyelemfelhívása alapján bizonyos nem-komplikált bakteriális fertőzéseknél, így sinusitis, bronchitis vagy nem-komplikált húgyúti fertőzések esetén a fluorokinolonok alkalmazása nem javasolt, ugyanis a terápia jelentette előny nem ellensúlyozza a mellékhatások jelentette kockázatot. Az USA-beli hatóság tájékoztatott arról is, hogy milyen egyéb antibiotikumok alkalmazhatók/alkalmazandók az említett kórképeknél fluorokinolonok helyett.

A legújabb ismeretek alapján a fluorokinolonok (levofloxacin, ciprofloxacin, moxifloxacin, ofloxacin, gemifloxacin és delafloxacin), amiknek a készítményei ma elsősorban generikumokként vannak forgalomban mentális zavarokhoz is vezethetnek.

A fluorokinolonok pszichés egészségre kifejtett esetleges kedvezőtlen hatására, így például a figyelemzavarokra, orientációs zavarokra, nyugtalanságra, idegességre, emlékezetzavarokra és delíriumra, a jövőben kiemelt módon, jól láthatóan, az egyéb központi idegrendszeri mellékhatásoktól elszeparált módon kell utalni a betegtájékoztatókban – utasít az FDA.

A mentális zavarokon túl a glükózanyagcsere zavarára is fel kell hívni a betegek figyelmét. A cukoranyagcserében – gyógyszermelléhatásként - bekövetkező abnormalitások ugyanis akár súlyos hipoglikémiához és kómához is vezethetnek. Ebben a tekintetben valamennyi cukorbeteg veszélyeztetett, akit fluorokinolonnal kezelnek.

A sok szigorítás és korlátozás ellenére az FDA továbbra is kitart amellett, hogy számos esetben a fluorokinolonok nélkülözhetetlenek; így például bizonyos, baktériumok okozta tüdőgyulladások esetén a hatóanyagok kínálta terápiás előny messze felülmúlja a szedésük jelentette kockázatot, közli a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés