hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Csökkent az infarktusok száma

Húsz év alatt csaknem harmadára csökkent a szívinfarktusban elhunyt betegek száma – hangzott el a XXIII. Debreceni Kardiológiai Napok keretében tartott sajtótájékoztatón.

Drámaian csökkent a szívinfarktus gyakorisága a férfiak esetében az elmúlt 30-40 évben és a nőknél is csökkenés tapasztalható. A halálozási arány is drasztikusan visszaesett. Ennek eredménye már a születéskor várható élettartamban is megmutatkozik, ami hazánkban két évvel nőtt, jelentette ki Csanádi Zoltán, a Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója. A XXIII. Debreceni Kardiológiai Napok csütörtöki sajtótájékoztatóján a kongresszus elnöke elmondta: a kiemelkedő eredmény eléréséhez a legfőbb segítséget a szívkatéteres-laboratóriumok országos hálózata nyújtja, közölte az egyetem.

Az 1990-es években még 15 ezer ember halt meg szívinfarktusban egy év alatt, ez a szám évi 5-6000-re  csökkent – tette hozzá Édes István professzor, a kongresszus társelnöke.

A Debreceni Egyetem Kardiológia és Szívsebészeti Klinika éjjel-nappal működő katéteres laboratóriumában évente mintegy 6-700 akut infarktusos pácienst látnak el a lehető legrövidebb idő alatt. Csanádi Zoltán szerint még több embert lehetne megmenteni, ha a betegek nem várnának, hanem időben hívnák a mentőt.

A több mint 800 résztvevővel zajló kongresszus a legnagyobb és legrégebbi tematikus továbbképző kardiológiai konferencia. A március 3-ig tartó rendezvény kiemelt témája a koszorúér-betegség, annak diagnosztikus és terápiás vonatkozásai. A Kölcsey Központban a szakma legkiválóbb képviselői, többek közt a Debreceni Egyetem szakemberei tartanak előadásokat a szakterület aktuális kérdéseiről. Egyebek mellett az újabb alvadásgátló szerekről, valamint az előző év nagy európai és amerikai kardiológus kongresszusain ismertetett legfontosabb új eredményekről és ajánlásokról.

A sajtótájékoztatón bejelentették: súlyos betegségben elhunyt Czuriga István kardiológus professzor, a Debreceni Kardiológiai Napok alapítója, aki Édes István professzorral közösen 1995-be hívta életre a ma már országos jelentőségű eseményt.

 

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés