hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Google doktor szívbajokat diagnosztizál

Az új eljárás nagyjából olyan pontos, mint az orvosok által ma széles körben alkalmazott vizsgálati módszerek, írja az Index.

A Google cégcsoportjához tartozó Verily tudósai felfedeztek egy gépi tanulásra épülő új módszert a szív- és érrendszeri betegségek és kockázatok azonosításához. Erről a Nature Biomedical Engineering tudományos lapban publikáltak tanulmányt, amelyet az Index ismertet.

A szem hátsó fala tele van erekkel, és ezek sokat elárulnak a páciens általános egészségi állapotáról. Egyetlen kamera és mikroszkóp segítségével megállapítható a vizsgált ember kora, vérnyomása, vagy hogy dohányzik-e, és ezek mind fontos tényezők a szív egészségét illetően. A Google és a Verily nem tett mást, mont hogy ezeket az adatokat ráeresztette egy tanuló algoritmusra, amely képes azonosítani a mintázatokat, összefüggéseket.

Az így begyűjtött információk alapján tudják megállapítani a komolyabb, szívet érintő betegségek kockázatát, például egy infarktusét. Az új eljárás nagyjából olyan pontos, mint az orvosok által ma széles körben alkalmazott vizsgálati módszerek. Fő előnye a gyorsaság, és hogy nem kell vért venni a pácienstől, ám a klinikai bevezetés előtt még alaposabban kell tesztelni, hogy kiszűrjék a hibalehetőségeket.

Hogy betanítsák az algoritmust, a Google és a Verily tudósai háromszázezer páciens orvosi adatait táplálták be a rendszerbe. Az információk közt voltak általános adatok és szemről készült fotók.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!