hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Csodaszer lenne az alma(bor)ecetes kúra?

Az almaecetet a tavaszi időszak méregtelenítőjeként, fogyást elősegítő kanalasként, valamint a vércukorszint kontrolljában szerepet játszó savanyú csodaként emlegetik. Mi az igazság?

Az almából vagy annak borából (cider), esetleg az almamustból nyert borostyánszínű ecetet egyesek csodaszernek titulálják, a rák ellenszereként, a baktériumok elpusztítójaként, a cukorbetegség elleni harc megoldásaként, a kardiovaszkuláris egészség kulcsaként, a karcsúság elérésének eszközeként tartják számon, és akként reklámozzák. Napi 15-30 ml almaecet elfogyasztásával sok probléma megoldható – ígérik. A kellemetlen ecetsavas íz pedig hígítással, citromlé, fahéj, gyömbér, édesítőszer vagy almalé hozzáadásával kiküszöbölhető.

Emellett – a klasszikus, jól bevált megoldásokhoz ragaszkodva – salátaöntetként vagy levesekbe keverve is fogyasztható az almaecet.

Használhat, de a lényeg a mértéken van!

Bár néhány esetben rendelkezésre állnak ugyan kis betegszámú vizsgálati eredmények, amik alapján ígéretesnek tűnik az almából nyert ecet alkalmazása, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az almaecet – túlzott mértékű, főként hígítatlan formában való – fogyasztása mellékhatásokkal járhat.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Néhány vizsgálati eredmény rendelkezésre áll

Az almaecettel végzett vizsgálatok eredményei között tallózva a következők lelhetők fel:

  • A magas szénhidrát-tartalmú ételek elfogyasztását megelőzően bevett almaecet hozzájárulhat a vércukorszint csökkenéséhez és az inzulinválasz mérsékléséhez – derül ki a Diabetes Care folyóiratban közöltekből.
  •  Egy másik, szintén a Diabetes Care hasábjain megjelent publikáció alapján, a 2-es típusú cukorbetegeknél, amennyiben azok az antidiabetikumaik mellé este almaecetet fogyasztanak, fehérjedús táplálékkal kombináltan, a reggeli órákban kisebb vércukorszintek mérhetők.
  • Az almaecet 110 napon keresztüli fogyasztása a policisztás ovárium szindrómás (PCOS) nőknél a tünetek javulásával járt – közölte a Tohoku Journal of Experimental Medicine folyóirat. Mindez visszavezethető arra, hogy a PCOS diagnózisa sok esetben az inzulin-rezisztenciával függ össze, és az almaecet fogyasztása az inzulin-elválasztást mérséklő hatásúnak bizonyul.
  • Egerekkel végzett kísérletek alapján az almaecet - magas koleszterintartalmú diéta mellett adagolva - koleszterinszint-csökkentő hatású, támasztják alá a Journal of Membrane Biology-ban közölt eredmények. Egy kis betegszámú iráni vizsgálat alapján az almaecet a trigliceridszintet és az LDL-szintet is csökkenti.
  • Egy 2009-es japán kutatás alapján az almaecet dozírozása az állatoknál fogyást idéz elő. Mindez azonban egyáltalán nem biztos, hogy humán vonatkozásaiban is helytálló. Egy régebbi, 2007-es humán vizsgálat (n=10) alapján az almaecet-fogyasztással összefüggő késleltetett gyomorürülés állhat a hátterében annak, hogy az éhségérzet ritkábban jelentkezik.
  • Az almaecet külsőleges alkalmazása – bemasszírozás révén – segíthet a terhesség alatt kialakult striák eltüntetésében az Avicenna Journal of Phytomedicine hasábjain közöltek alapján.

Bajt is okozhat az almaecet

Az alamecet fogyasztásával kapcsolatban leggyakrabban felmerülő aggály az általa okozott fogzománckárosodás,- ami szívószálas fogyasztással és az azt követő szájöblítéssel többé-kevésbé elkerülhető. Az általa okozott nyelőcső-irritációval, gyomorégéssel, illetve a refluxos panaszok felerősödésével szintén számolni kell. Mivel az almaecet fogyasztása hipokalémiára hajlamosít, a vízhajtó gyógyszereket szedőknél óvatossággal kell eljárni az evése/ivása során.

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés