hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

A bariátriai műtét és a stroke kockázata

Az OTSZ Online szerint testsúlycsökkentő műtétekkel az elhízott betegek stroke-kockázata jelentősen csökkenthető.

A testsúlycsökkentő (a hétköznapokban „gyomorszűkítő”) műtétek különböző formáival (gyomor bypass, mini bypass, sleeve gastrectomia, stb.) a túlsúlyos (>35 kg/m² BMI), ill. obes (>40 kg/m² BMI) betegek jelentős fogyást érhetnek el életminőségük lényeges javulásával. A műtét ma már a hasüreg feltárása nélkül történik, rendszerint mindössze 2 napos kórházi ápolással.

Egy új kutatás szerint az elhízott betegeken végzett testsúlycsökkentő („bariatriai”) műtétek a műtétet követő első és harmadik évben 46%-kal csökkentik a stroke kialakulásának kockázatát, és még a műtét utáni ötödik évben is 22%-kal kevesebb a stroke kockázata a műtét nélküli, életkorhoz, nemhez, stb. igazított kontroll betegekhez képest.

Dr. Michael D. Williams Rush Medical College, Chicago eredményeiket az American Society for Metabolic & Bariatric Surgery virtuális kongresszusán adta elő 2021. júniusában. Vizsgálatukban egy nagy betegbiztosító adatbázisából származó, valamilyen testsúlycsökkentő műtéten átesett 56 514 elhízott és obes beteg adatait hasonlítottak össze ugyanannyi nem operált beteg adataival. A betegeken sleeve gastrectomia vagy Roux-en-Y gastrikus bypass történt 2010 és 2019 között. Egy évvel a műtét után a stroke-ok gyakorisága a műtéten átesetteknél 0,6%, míg a kontroll csoportban 1,2% volt (OR: 0,54, 95%CI 0,47-0,61). Három évvel a műtét után 44 948 beteg maradt mindkét csoportban, a stroke-ok számában viszont nem volt szignifikáns különbség. Öt év múlva 27 619 beteg maradt mindkét csoportban: a műtétes csoportban 2,8%, a nem operált csoportban 3,6% volt a stroke előfordulása (OR: 0,78, 95%CI 0,65-0,90), írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés