hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Antituberkulotikus hatású gyomorspirál

A PharmaOnline szerint egy forma-memóriával rendelkező fémspirál, rajta apró, gyógyszeres mátrix-alapú gyöngyökkel modernizálhatja a TBC kezelését a jövőben.

Innovatív gyógyszerforma-fejlesztés területén a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) biomérnökei nincsenek ötletek híján. Januárban mutatták be azt a kapszulájukat, ami lenyelést követően egy hatágú csillagformává bomlik ki, és egyidejűleg többféle hatóanyagot bocsájt szabadon, ilyen módon látva el a HIV-betegeket egy héten keresztül a szükséges hatóanyagokkal.

Ezt követően mutatta be a kutatócsoport a Science Translational Medicine folyóirat közleményeként a tuberkulózisos betegek számára fejlesztett, egyidejűleg többféle antibiotikumot magába záró, gyomorba juttatandó spirált. Ez utóbbi fejlesztés aktualitását és szükségszerűségét az alacsony fokú adherenciával összefüggésben egyre nagyobb mértekben testet öltő rezisztencia is indokolja.

A spirál központi szála egy elasztikus, forma-emlékezettel rendelkező titán-nikkel ötvözet, az ún. nitinol. A fémspirál egy orrszondán keresztül juttatható a gyomorba, ahol a spirál rövid időn belül, mintegy 50 másodperc alatt visszanyeri eredeti spirálszerű alakját. A spirál ezt követően a méreténél fogva nem tud a gyomorból továbbhaladni, a vékonybélbe jutni, írja a PharmaOnline.

A gyomorsavnak ellenálló eszköz (gastric resident system - GRS) prototípusa gyomormodellben (Forrás: Massachusetts Institute of Technology)
A gyomorsavnak ellenálló eszköz (gastric resident system - GRS) prototípusa gyomormodellben (Forrás: Massachusetts Institute of Technology)

A gyomorban tartózkodó rendszer fémszálára 4 mm-es átmérőjű gyöngyök formájában van felfűzve a gyógyszeres mátrix. A polivinil-sziloxán alapú mátrixba vannak beágyazva a hatóanyagok/antibiotikumok.

Állatkísérletek eredményei alapján a gyomorban tartózkodó spirál alakú hatóanyagszállító rendszer egy hónapon keresztül képes konstans hatóanyagszintet biztosítani. Egy hónap leteltével a spirál eltávolítható a gyomorból. Az eltávolítást segíti, hogy a spirál mindkét végén mágnes helyezkedik el, ami megkönnyíti a keresztülhúzást az orrszondán.

Háromszáz indiai tuberkulózisos beteg és 111 ápoló megkérdezése alapján a jövőben mindkét fél részéről kedvező fogadtatásban részesülhet a gyomorspirál. A betegek számára a gyomorba juttatandó rendszer alkalmazásával a napi több gyógyszer bevételével járó nehézségek lennének kiküszöbölhetők.

A szakszemélyzet számára időmegtakarítással járna a spirál használata, ugyanis az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jelenleg elvárt „DOT-rezsim” (directly observed treatment, azaz közvetlenül ellenőrzött gyógyszerszedés) részeként a betegeknek naponta orvos, körzeti nővér vagy szociális munkás jelenlétében, tehát ellenőrzött módon kell bevenni az előírt gyógyszer(eke)t.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés