2024. április. 19., péntek - Emma.

Agysebészet robottal és mesterséges intelligenciával

Az InfoRádió Aréna című műsorának Erőss Lóránd, az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet főigazgatója volt a vendége.

Március elején mutatták be a sajtónak az intézet felújított műtőkomplexumát. Ez nem egy tárlatvezetés volt, hiszen közben dolgoztak a sebészek, és nyilvánvalóvá vált, hogy a kamerák nem az újságírók kedvéért vannak beépítve. Miben tud többet ez a műtőkomplexum a korábbinál?

Ez egy több fázisban megvalósult program. Az első egy 2,3 milliárdos beruházás volt, amelyben elsősorban műszereket kaptunk, mobiliákat. Ez volt a lezárása ennek az innovatív fejlesztésnek, amikor felújították az intézet műtőit, amelyek 1994 óta nem voltak felújítva. Most ennek révén becsempésztünk egy informatikai fejlesztést. Valójában egy K+F-es projekt ez, amit saját forrásból és saját innovációnk alapján végeztünk, s amelyben négy dolgot akartunk megvalósítani. Egyrészt azt, hogy az orvosi döntéshozatalt azonnali információ segítse már a műtőben, javítsuk a betegbiztonságot, medikolligális szempontokat támogasson a dokumentáció, illetve oktatási célokat is meg tudjunk valósítani, tehát nemcsak ne kelljen bejönniük a műtőbe a medikusoknak vagy az orvosoknak, akiket képzünk, hanem a történéseket lehessen már akár az intézeten belüli oktatási helyiségekből vagy házon kívülről, ne adj isten, országon kívülről is követni.

Hogyan segíti az azonnali döntéshozatalt, amikor az orvos ott áll a nyitott seb fölött?

Egyrészt hozzáfér a műtőből ahhoz a kórházi informatikai rendszerhez, amiben a betegnek akár a PDF alapú dokumentumait is tárolják. Hozzáfér ahhoz a képhálózathoz, amelyikben a műtét előtti képeket tárolja a kórház. Emellett a műtőben keletkező képanyagot is, legyen az mikroszkóp, endoszkóp vagy exoszkóp képe, a makrokamera képe a lámpából, ami a műtéti területet mutatja vagy a dome kamera képe, ami az egész műtő területét mutatja. Ezek mind azt szolgálják, hogy a multidiszciplináris team azonnal hozzáférjen bármelyik eleméhez ennek az adathalmaznak. Ma már arra törekszenek, hogy egységes, centralizált csatornába tereljék nemcsak a képi, hanem a nem képi adatokat is a betegről, és ezt bármikor, intuitív módon tudja az orvos lehívni. Orvosteamek dolgoznak egy ilyen műtőben, aneszteziológus, elektrofiziológus, idegsebész. Amikor az elektrofiziológusnak látnia kell azt, hogy mi történik a műtéti területen, akkor neki ezeken a monitorokon ki tudjuk vetíteni, akár ott a műtőn belül, hogy ne kelljen ott topognia a műtéti terület környékén, ami steril. Ugyanígy az elektrofiziológiai adatokat ki tudjuk vetíteni a sebész számára, a műtősnő számára, hogy mi történik a mikroszkópban, mikor az idegsebész bent van már a műtéti területen, a koponyán belül, könnyedén tudja követni azt, hogy hogyan segítse a munkát. Minden egyes szakember, aki részt vesz a munkában, megkapja a neki szükséges információt, valós időben.

Ez azt jelenti, hogy strukturáltan is? Tehát nem kell keresni az adattömegben, hanem azt kapja, amit kér?

Nem kell keresni, így van, be tudjuk úgy állítani a rendszert, hogy folyamatos online információhalmaz menjen, legyen az elektrofiziológiai vagy képi adat.

A műtőn kívüli rendszerekhez hogyan tudnak hozzáférni? Van annyira stabil az elektronikus egészségügyi szolgáltatás, hogy a betegről mindent látnak?

Hogyne, a kórházon belül a betegnek az adatai folyamatosan rendelkezésre állnak.

A medikolligiális együttműködés pontosan mit jelent?

A betegről készített akár műtéti képanyag vagy dokumentáció egy olyan dokumentum, amit rögzítünk annak érdekében, hogy ha bármilyen komplikáció történik vagy ügyvédi megkeresés történik a kórház felé, akkor ezeket az adatokat rendelkezésre tudjuk bocsátani.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy a műtét minden egyes másodpercéről van adat, amiket rögzítenek képben?

Igen.

És ezzel utána mit csinálnak? Tárolják és az idők végezetéig kereshető, meg oktatásban felhasználható?

Így van, ha oktatásra fel akarjuk használni, akkor strukturálni kell az adatot, és persze nem négyórás képi adattömeget adunk át a diákoknak, hanem megvágjuk, illetve el kell tenni azt a nyers adatot is, amit aztán esetleg a későbbiekben, ha bármilyen jogi komplikáció van a beteg vagy hozzátartozó és az ellátók között, akkor ezt elő tudjuk venni és meg tudjuk mutatni.

A teljes interjút az Infostart közli.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!