hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

A pára, a hő és a koramama közelsége

A Markhot Ferenc Kórház koraszülött részlegén most már édesanyjukkal együtt maradhatnak a legPICibbek is, hiszen a kellő felszerelésekkel az egri perinatális intenzív centrum (PIC) is ki tudja elégíteni a koraszülöttek speciális igényeit.

A baba és a mama folyamatos együttléte nagymértékben hozzájárul a koraszülött gyógyulásához – ezt a célt szem előtt tartva adta át az új berendezéseket (párásító, elektromos mellszívó, fototerápiás ruha, speciális fólia) a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) és az őket támogató NaturAqua dr. Barkai László osztályvezető főorvos, egyetemi tanárnak.

A koraszülöttek ellátásakor, amennyiben lélegeztetésre van szükség, elengedhetetlenül fontos az aktív párásítás, mert ez biztosítja, hogy a légutakba és a tüdőbe a megfelelő páratartalmú és hőmérsékletű levegő-oxigén keverék jusson.„Az új párásító berendezéssel a korábbihoz képest még korszerűbb lesz a lélegeztetett koraszülöttek ellátása. Még tartós lélegeztetés esetén sem kell a babákat a miskolci PIC-be szállítani, és ebben a nehéz időszakban is édesanyjukkal maradhatnak. A kisbabák korai fejlődésére igen kedvező hatással bír, ha nincsenek elválasztva édesanyjuktól”, mondta Barkai professzor.

Az újszülöttkori sárgaság kezelésére a kórház a legmodernebb fototerápiás eszközzel rendelkezik. A NaturAqua és a KORE a napi működéshez szükséges fogyó anyagok – speciális fólia és speciális babaruha – beszerzésével is támogatja a kórházat. „A fototerápiás kezelés lényege, hogy speciális kék fénnyel gyorsítjuk a babák szervezetében lévő sárgaságot okozó vegyület bomlását. A kezelés során az újszülöttet a fóliára fektetjük – amely biztonságos távolságban tartja őt a fényforrástól; ezen kívül egy különleges ruhába öltöztetjük, hogy a baba számára a kezelés ideje alatt is a megfelelő testhőmérsékletet folyamatosan és egyenletesen biztosítani tudjuk”tette hozzá Kovács-Csatlósné Pálos Rita főnővér.

A NaturAqua és a KORE támogatásának köszönhetően a jelenlegi elektromos mellszívót egy korszerűbb készülékre cserélheti a kórház. Az új mellszívó higiénikusabb, kezelése egyszerűbb, és az édesanyák a gyermekük mellett is használhatják azt. Mindezek hozzájárulnak a tejtermelődés gyorsabb beindulásához és fenntartásához.

A NaturAqua és partnere, a KORE a magyarországi koraszülött ellátás elkötelezett támogatóiként segítik családbarátabbá tenni a kórházi osztályokat. Ezzel az újszülöttek és koraszülöttek ápolása mellett az édesanyák nyugalmát is szolgálják.

 

(forrás: Noguchi Porter Novelli )

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés