hirdetés
2022. december. 08., csütörtök - Mária.
hirdetés

A magyarok többsége szerettei körében töltené el élete utolsó szakaszát

A Magyar Hospice Alapítvány felmérése szerint minden ötödik válaszadó fájdalomcsillapítást és lelki gondozást egyaránt nyújtó szakintézményben töltené élete utolsó időszakát gyógyíthatatlan betegség esetén.

A magyarok kétharmada - ha gyógyíthatatlan beteg lenne - élete utolsó szakaszát szerettei körében szeretné eltölteni - a válaszadók 14 százaléka a kórházat választaná - ismertette sajtótájékoztatón Muszbek Katalin, az Alapítvány igazgatója kutatásuk eredményét.

Az ezerfős reprezentatív felmérés szerint a magyar családok 46 százalékában fordult már elő gyógyíthatatlan betegség. Az adatokat a Tárki vette fel 2011 februárjában, az adatok feldolgozását az Image Factory munkatársai készítették.

A Magyar Hospice Alapítvány 1991-ben Polcz Alaine közreműködésével alakult meg, alaptevékenysége a fájdalomcsillapítás, a betegek méltóságának utolsó pillanatig való megőrzése, családjuk lelki támogatása. A gyógyíthatatlan rákbetegeket otthonukban, valamint szükség esetén a Budapesti Hospice Házban gondozza az orvosokból, pszichológusokból, nővérekből és önkéntesekből álló hospice team. Az ápolás egyénre szabott és térítésmentes.

A felmérés részleteiről szólva Muszbek Katalin elmondta, a magyarok 82 százaléka szerettei elvesztésétől félne, ha kiderülne, hogy gyógyíthatatlan beteg, 69 százalék aggódik, hogy mások terhére lesz, vagy hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerül, 62 százalék a fájdalomtól, 49 százalék a környezet sajnálatától fél. A megkérdezettek 59 százaléka ápolná otthon szakszerű segítség igénybevételével gyógyíthatatlan beteg hozzátartozóját, 20 százalék valószínűleg, 13 százalék bizonytalan, 8 százalék valószínűleg vagy biztosan nem élne ezzel a lehetőséggel.

A megkérdezettek 53 százaléka hallott már a Magyar Hospice Alapítványról, melynek legfontosabb feladatai közül a gyógyíthatatlan betegek lelki gondozását és életminőségének javítását ismerik el. Muszbek Katalin hangsúlyozta: a hospice ellátás nem csak a haldoklásról szól, hanem az életminőség javításáról, a fájdalomérzet csökkentéséről. Olyan teljes körű és magas szintű egészségügyi ellátásról van szó, amely egyszerre enyhíti a tüneteket, csillapítja a fájdalmat és ad pszichés támogatást a betegnek és a családnak.

Magyarországon Kelet-Közép-Európában az elsők között jelent meg a hospice-palliatív ellátás, s az elmúlt 20 évben a magyarok kulcsszerepet játszottak abban, hogy ez a szemlélet és szakmai tudás az egész régióban elterjedhetett - közölte Kathy Foley, a Nemzetközi Hospice Palliatív Egyesület korábbi elnöke, az Open Society Institute Népegészségügyi Programjának elnöke. Mint mondta, az általuk végzett felmérésben szerepelt az a kérdés is, hogy szeretne-e tudni arról a beteg, hogy meg fog halni. A kutatásban részt vevő amerikaiak 82 százaléka szeretne elbúcsúzni szeretteitől.

A Magyar Hospice Alapítvány pénteken tartja 20 éves jubileumi nemzetközi tudományos konferenciáját, amelyen bemutatják a felmérés eredményeit. Május 6-án rendezik meg a Nárcisz Futást a Margitszigeti Atlétikai Centrumban, a nevezési díjakat a betegek fájdalomcsillapítására fordítják.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.