hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

A lakókörnyezet minősége előrejelzi a szívelégtelenséget

A szomszédság az egyéni egészségi és társadalmi–gazdasági tényezőkön kívül is szignifikánsan befolyásolja a kardiovaszkuláris egészséget. Az American Heart Association folyóiratában megjelent tanulmány a közegészségügy szerepére hívja fel a figyelmet.

ACirculation: Cardiovascular Quality and Outcomes tanulmánya szerint a szívelégtelenség kockázatának majdnem 5%-áért a szomszédság milyensége a felelős (Elvis Akwo és munkatársai: Neighborhood Deprivation Predicts Heart Failure Risk in a Low-Income Population of Blacks and Whites in the Southeastern United States). A tanulmány egyik utolsó szerzője, Loren Lipworth kardiovaszkuláris epidemiológus (Vanderbilt University Medical Center) nyilatkozata szerint eddig is tudtuk, hogy az egyéni társadalmi–gazdasági tényezők – pl. bevétel, iskolázottság – az egyéni kardiovaszkuláris rizikótényezőkön kívül befolyásolják a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát, most azonban az is bebizonyosodott, hogy az egyéni tényezőkön felül a lakókörnyezet, a szomszédság milyensége is szignifikáns hatással bír.

A kutatók 27 078 középkorú, a szegényebb dél-keleti államokban élő amerikai adatait elemezték (átlagéletkor: 55 év, 69% fekete, 63% nő), akik közül az átlagosan több mint 5 év követési idő alatt 4300-nál diagnosztizáltak szívelégtelenséget. Valamennyi ismert befolyásoló tényező figyelembe vétele után kiderült: a szívelégtelenség-kockázat 4,8%-áért a lakókörnyezet, a szomszédság milyensége a felelős.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Mint a kutatók hangsúlyozzák: a tradicionális kockázati tényezők – pl. magas vérnyomás, diabétesz, elhízás – individualizált kezelése nem elégséges a szívelégtelenség megelőzéséhez; a közegészségügyi szakembereknek figyelmet kell szentelniük a lakókörnyezetre is, növelni kell a közösségi szintű erőforrásokat, és tervezett vizsgálatokat kell lefolytatni a megfelelő intervenciók megtalálása érdekében, amelyekkel nemcsak az egyének, de a közösségek kardiovaszkuláris egészsége is javítható lesz.

A tanulmány mellett megjelent szerkesztőségi közleményben az American Heart Association is arra figyelmeztet, hogy a kardiovaszkuláris egészség megőrzése érdekében az egészség teljes spektrumát megcélzó közegészségügyi stratégiára van szükség, ami a terápián kívül a megelőzés kérdéseivel és a közösségek erősítésének lehetőségeivel is foglalkozik.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés