hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

A DEXA szerinti osztályozás coxarthrosisban

Az OTSZ Online szerint a csontok denzitometriás vizsgálata során kapott képek felhasználásával objektívebb információkat lehet szerezni a csípő osteoarthrosisának állapotáról, mint a jelenleg használt módszerrel.

A nagy feloldású kettős energiájú röntgen abszorpciometriával (dual energy x-ray absorptiometry, DEXA) történő leképezés az osteoporosisban várható csonttörési kockázat felmérésének alapvető eszköze. Eredetileg a csontok ásványianyag sűrűségének felmérésére szolgál, de a legújabb szkennerek az igen magas feloldóképességnek köszönhetően olyan radiográfiás képleteket is kimutatnak, mint a beszűkült ízületi rés (joint space narrowing, JSN), vagy az osteophyták kialakulása. A jelenleg használt Rtg-leletezés során mindkét eltérést értékelik, de ez erősen szubjektív. Dr. Ben G. Faber (University of Bristol, a North Bristol NHS Trust in England) a British Society for Rheumatology évenkénti találkozóján arról számolt be, hogy az osteophyták jelenléte jobban jelzi a csípőfájdalmat, mint a JSN.

Faber és munkatársai a Rheumatology c. folyóiratban nyomtatásban is megjelent munkájukban a(z) UK Biobank-ban lévő több mint 400 000 DEXA felvétel felhasználásával egy félautomata eszközt hoztak létre mind a JSN, mind az osteophyták mérésére – utóbbit nagyobb súllyal vették figyelembe. A DEXA scan-ek átlagosan 63,7 éves személyeknél történtek; 8,1%-uknál állt fenn csípőfájdalom, 1,3%-uk osteoarthrosisát a kórházban mutatták ki, teljes csípőpótlás 0,6%-uknál történt. Az új eszköz a gépi tanulás felhasználásával számította ki az ízületi rés legkisebb szűkületét, az osteophytákat pedig kézi módszerrel számolták meg 3 helyen: az acetabulum laterális szélén, a combfej oldalsó-fölső szélén (az acetabulum fölső pereme alatt) és a combfej mediális alsó szélénél (az acetabulum alsó pereme alatt). A szerzők állítása szerint „már igazán közel állunk az eljárás teljes automatizálásához.”

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés