hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

A „magyar kór” kiment a divatból

A tbc helyett ezentúl a tüdőrákra vadásznának – írja a tüdőszűrés rendszerének átalakításával foglalkozó cikkében  a Népszabadság.

A kormány rendelettervezete újraszabályozná a tbc-szűrő vizsgálatokat – emlékeztet a lap. A jövő évtől megszüntetné azt a lehetőséget, hogy szükség esetén kötelező szűrővizsgálatot rendelhessenek el a hatóságok az ország egyes területein. Kizárólag az aktív betegek környezetét és a rizikócsoportokat vizsgálnák célzottan.

Veszélyezteti a járványügyi biztonságot, hogy a tiszti főorvos nem rendelhet el kötelező tüdőszűrést, például egy egész falura – idézik Falus Ferenc tüdőgyógyászt, egykori tiszti főorvost, aki szerint a kockázat azért is nagyobb, mint korábban, mert nőtt a gyógyíthatatlan multirezisztens tbc behurcolásának esélye.

Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai ntézet főigazgatója, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke viszont azzal érvelt a tervezet változás mellett, hogy az egykori  „morbus hungaricus”, a tbc jelentősen visszaszorult Magyarországon.

A Népszabadság emlékeztet arra is, hogy a tiszti főorvosok még tavaly is szükségesnek látták három megyében a kötelező szűrés elrendelését. 1,9 millió embert kellett volna megröntgenezni a szűrőállomásokon, de végül csak 1,1 millióan mentek el a vizsgálatra, s közülük 384 tünetmentes beteget utaltak további kezelésre – olvasható a Népszabadságban.

(forrás: Népszabadság)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés