hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hol is kötelező a tüdőszűrés?

Budapest teljes területén és több megyében július elsejei hatállyal kötelező tüdőszűrést rendelt el az illetékes tiszti főorvos – olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján.

Az ÁNTSZ szerdán a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet: a lakosság érdekében elrendelt szűrés nemcsak kötelező, hanem érdemes is részt venni rajta, mivel a vizsgálat ingyenes, az esetleges elváltozás pedig időben felismerhető, így könnyebben gyógyítható. A megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei által elrendelt kötelező tüdőszűrések folyamatosan nyomon követhetőek az ÁNTSZ honlapján.

A fővárosi kormányhivatal népegészségügyi szervének legfrissebb határozata értelmében a fővárosi és megyei tiszti főorvos a Budapesten, valamint a Pest megyei Pilisvörösvár, Üröm, Pilisborosjenő, Pilisszentiván, Pilisszántó, Pilisjászfalu, Piliscsaba, Gyömrő, Maglód, Ecser, Mende, Nagytarcsa, Csömör, Vecsés, Gyál, Felsőpakony, Ócsa és Halásztelek településeken élő, állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, továbbá ott huzamos jelleggel tartózkodó 30 éves és ennél idősebb lakosság körében rendelte el a kötelező tüdőszűrést. A határozat végrehajtásnak határideje 2012. július 1-től 2013. június 30-ig terjed.

Kötelező tüdőszűrés van még érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes területén, továbbá Csongrád megyében Pusztaszer, Ópusztaszer, Baks, valamint Kistelek településeket érintően. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Egészségügyi Nonprofit Kft., a fehérgyarmati Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft., a Csenger Város Önkormányzata Népjóléti és Szociális Alapszolgáltatási Központ, a Mátészalkai Területi Kórház Nonprofit Kft. és a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház területi ellátási kötelezettségébe tartozó települések lakosai számára 2013. május 7-ig írták elő a kötelező tüdőszűrést.

Az ÁNTSZ honlapján az olvasható: egy 1998-as rendelet írja elő, hogy a gümőkóros (tuberkulózisos) betegek felkutatása, a fertőzés veszélyének elhárítása céljából a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve a lakosság meghatározott részének vagy egyes korosztályoknak a szűrővizsgálatát rendelheti el, ha az előző évben az új tuberkulózisos esetek gyakorisága a területen meghaladja a 25 százezreléket.

Mint Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főorvosa korábban  elmondta: kötelező tüdőszűrést azokon a helyeken rendelnek el, ahol a tuberkulózisos betegek száma 100 ezer lakosonként több mint 25. Ilyen helyeken a betegek környezetében élőkre fokozottan odafigyelnek, de a kötelező szűrést az egész közigazgatási egységben elrendelik. Ezeken a részvételi arány megyénként változó, általában 35-70 százalék között mozog, pedig 80 százalékos részvételi arányra volna szükség a betegség elleni érdemi beavatkozáshoz.

A lakosság tájékoztatása a jegyzők kötelessége, de az érintettek írásos értesítést is kapnak. Ócsai Lajos elmondta: adott a lehetőség, hogy az emberek tegyenek saját és környezetük egészségéért, ráadásul ingyen, a kötelező tüdőszűrést ugyanis az állam finanszírozza.

(forrás: MTI / ÁNTSZ)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés