hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

333 (BŐVÍTVE: ombudsman, tárca...)

Magyarországon az elmúlt 25 évben 333 ember halálát írták e betegség számlájára - közölte a tisztiorvosi szolgálat az AIDS világnapja alkalmából az MTI-vel.

Idén szeptember 30-áig 33 új AIDS-megbetegedést regisztráltak az Országos Epidemiológiai Központban, és 166 új HIV-fertőzött került a nyilvántartásba - írta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), megjegyezve, hogy ezek az értékek meghaladják az elmúlt évben bejelentett fertőzöttek számát.

Mint írták, a betegek túlnyomó többsége homo-, illetve biszexuális. Magyarországon egészségügyi ellátáshoz köthető fertőzés már évek óta nem történt - emelték ki. A nyilvántartott HIV-pozitív emberek kétharmadát Budapesten és Pest megyében diagnosztizálták.

Az ÁNTSZ közleményében emlékeztet: a HIV- (emberi immunhiányt okozó) vírus a fertőzött ember vérével, nemi váladékával, vért tartalmazó váladékaival, fertőzött vérrel szennyezett eszközökkel (például injekciós tűvel), valamint anyatejjel vihető át. A HIV-vírus okozza az AIDS-et, amely immunhiányos betegség. A fertőzést követő 4 héten belül az esetek 50-90 százalékában influenzára emlékeztető tünetek jelentkeznek: kiütések, nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, ízületi és izomfájdalom. Ezek a tünetek néhány hét alatt maguktól, kezelés nélkül elmúlnak. Ugyanakkor a vírus az immunrendszer működését gyengítve az évek során szinte teljesen elpusztítja azt, így a HIV-fertőzötteknél kialakul az AIDS. A betegek halálát többek között különböző fertőzések, daganatos betegségek és az idegrendszer károsodása okozhatják.

Az ÁNTSZ kiemelte, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint már lehet lassítani a vírus szaporodását. Minél korábban ismerik fel a HIV-pozitivitást, annál előbb kezdhetik el a fertőzöttek kezelését, így nőhet a tünetmentesen leélt életévek száma - tették hozzá.

Az AIDS világnapja (december 1.) alkalmából hozta nyilvánosságra közös éves jelentésében a Európai Járványügyi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodája.

Egészségügy-ombudsman
AIDS-világnap - Ombudsman: hatékonyabbá kell tenni a Nemzeti AIDS Bizottság tevékenységét!

BŐVÍTÉS (2012.11.30. 13:27):

Szabó Máté ombudsman szerint hatékonyabbá kell tenni a Nemzeti AIDS Bizottság tevékenységét, ezért felkérte Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a HIV-pozitív és AIDS-betegek ellátását jelenleg szervezik át, annak szakmai szempontjaiba az ombudsman nem kívánt beleszólni. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az átalakított rendszer szabályozásának meg kell felelnie az Alaptörvénynek és az alapjogi elveknek. Az érintett fogászati ellátások "szakmai protokollnak megfelelő finanszírozását" viszont külön kiemelve kérte a minisztertől az ombudsman - írták.

Szabó Mátét egy civil jogvédő szervezet kereste meg azzal, hogy a Központi Stomatológiai Intézet fogászati szakrendelőjének ajtajára az ott dolgozók - a vezetők tudta nélkül - hirdetményt függesztettek ki, amely szerint a HIV-fertőzötteket és AIDS-betegeket nem látják el, hanem továbbirányítják őket a László Kórházba. A hirdetményt már az ombudsmani vizsgálat előtt eltávolíttatta az intézet vezetősége, és megtiltotta hasonló jellegű tájékoztató elhelyezését.

***

A nemzeti AIDS-bizottság működésének megújítása jelenleg folyamatban van, s ezzel együtt napirenden van a nemzeti AIDS-stratégia is - közölte az egészségügyi államtitkárság pénteken az MTI megkeresésére.

  

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés