hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Megint közelebb jutottak a bevethető HIV-vakcinához

Az első megelőzésre szolgáló HIV-vakcina humán klinikai próbái során nem tapasztaltak káros mellékhatásokat – írja az MTI.

A SAV001-H jelű vakcinát a kanadai Nyugat-ontariói Egyetem munkatársai fejlesztették ki a Sumagen Canada elnevezésű cég támogatásával. A SAV001-H az egyetlen fejlesztés alatt álló HIV-vakcina Kanadában, és világszerte is csupán pár helyen zajlanak ilyen kísérletek. A kutatók azt remélik, hogy a mostani eredményeket követően a klinikai próbák záró szakasza is sikeres lesz, aminek alapján kereskedelmi forgalomba kerülhet az első HIV-vakcina.

A vakcina első humán klinikai próbáit márciusban kezdték meg, miután az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA megadta rá az engedélyt. A klinikai próbába 18 és 50 év közötti HIV-fertőzött férfiakat és nőket vontak be, akiket véletlenszerűen két kezelési csoportba osztottak be.

A teszt eredményei szerint a SAV001-H vakcina befecskendezése után nem jelentkeztek káros mellékhatások a résztvevőknél, miközben az eddigi, köztes adatok szerint egyes páciensek vérében  jelentősen megnövekedett a HIV-1 antitestek termelődése. Az eredmények alapján a kutatók biztonságosnak vélik a vakcinát, és alkalmasnak tartják arra, hogy a humán klinikai próbák következő szakaszát megkezdjék vele.

A HIV-vírus által kiváltott AIDS-ben eddig 28 millió ember halt meg szerte a világon, és több mint 34 millió HIV-fertőzöttet tartanak számon jelenleg is.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink