hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Közelítjük a járványt

Magyarországon az elmúlt öt évben megduplázódott az új HIV-fertőzések száma, ennek ellenére továbbra sincs AIDS stratégiája az országnak – idézi a TASZ-t az MTI.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a csütörtöki közleményében kifejtette: míg 2007-ben 119 esetet regisztráltak, addig 2012 első 6 hónapjában 116, szeptember 30-ig pedig már 166 új HIV-fertőzöttet jelentettek. Idén tehát már szeptember végén meghaladtuk a tavaly egész évben regisztrált 162 új fertőzés számát - emelte ki a TASZ.

A TASZ szerint a kormány tavaly december elsején, az AIDS világnapján arról beszélt, hogy kidolgozott egy stratégiát a 2011 és 2015 közötti időszakra, melynek célja az új HIV fertőzések számának csökkentése. Később viszont azt állították, hogy csak egy tervezet volt - tették hozzá.

A magyarországi adatok még nem tekinthetőek robbanásszerűnek, sem járványnak, "de nagyon közel járunk hozzá, főleg ha az egészségügyi kormányzat, csak úgy, mint az elmúlt 10 évben, továbbra is elbagatellizálja a hazai HIV/AIDS kérdést" - idézte a szervezet közleménye Bagyinszky Ferenc, a TASZ HIV/AIDS Program vezetőjének szavait, aki azt is megjegyezte: "az sem elég tehát, ha a stratégiát megalkotják, azt meg is kell valósítani".   

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy felvilágosító, tájékoztató kampányokkal lehet javítani a tudatosságot. Ennek kapcsán viszont felhívták a figyelmet arra, hogy idén a prevencióval foglalkozó, így az állami feladatokat végrehajtó civil szervezetek sem kaptak költségvetési támogatást. A Nemzeti AIDS Bizottság is, amelynek a HIV/AIDS elleni küzdelem koordinálása, továbbá a stratégia kidolgozása lenne a feladata, 2011-ben ülésezett utoljára.

Mindeközben Magyarországon folyamatosan nő az AIDS megbetegedések száma. Az adatokból az következik, hogy a fertőzöttek későn kerülnek gondozásba, azaz magas azok aránya, akik nem is tudnak betegségükről. A TASZ közleményében azt írta: "optimista álláspont szerint ez az arány 50-50 százalék, ami legkevesebb 2000 nem diagnosztizált embert jelent, de ez az arány lehet akár 30-70 százalék is, ami 4500-5000 nem diagnosztizált HIV-vel élőt jelenthet".

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink