hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Új irányelv a bölcsőhalál megelőzésére

Az USA Gyermekgyógyászati Társasága új irányelvet bocsájtott ki a hirtelen csecsemőhalál szindróma gyakoriságának csökkentésére, közli a PharmaOnline..

A bölcsőhalál vagy hirtelen csecsemőhalál szindróma (sudden infant death syndrome; SIDS) egy évnél fiatalabb csecsemőknél fordul elő. Ma sem ismert, hogy mi az oka annak, hogy látszólag egészséges csecsemők, előzetes betegség vagy bármiféle tünetek nélkül hirtelen meghalnak. A SIDS miatt meghalt csecsemők 60 százaléka fiú. A tragédiák leggyakrabban a 2-4 hónapos csecsemőkkel történnek, általában az éjszakai órákban.

Az USA Gyermekgyógyászati Társaságának ajánlása

Az Amerikai Egyesült Államokban évente mintegy 3500 csecsemő hal meg alvással összefüggő okok, köztük bölcsőhalál, illetve fulladás vagy véletlen szorítás/fojtás miatti légszomj miatt. Az USA Betegségmegelőzési és Járványügyi Központjának (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) adatai alapján 1990-es évekhez képest csökkent a SIDS gyakorisága, ugyanakkor az alvás közbeni véletlen fulladásos esetek száma nőtt, átlagosan 21,4 halálesethez vezetve 100 000 élveszületésre vonatkoztatva. Mivel ezeknek az alvással összefüggő csecsemőkori haláleseteknek a gyakorisága néhány elővigyázatossági intézkedés betartásával csökkenthető lenne, az USA Gyermekgyógyászati Társasága (American Academy of Pediatrics; AAP) 2016 őszén egy aktualizált irányelvet jelentetett meg.

Az AAP olyan ajánlást készített, ami a szülőknek és a gyermekgondozóknak segít abban, hogy minél biztonságosabb feltételeket biztosíthassanak a csecsemők alvásához.

Az elővigyázatossági intézkedések

  • A gyermeket hanyatt fekvő pozícióban kell a szilárd, ugyanakkor sima felületű fekvőfelületre helyezni, ami lehet kiságy vagy mózeskosár is.
  • A fekvőfelületet befedő lepedő vagy pléd feszesen legyen rögzítve, hogy az ne gyűrődhessen.
  • Az alváshoz használt fekvőfelület (kiságy vagy mózeskosár) üres legyen, kerülendő annak puha párnákkal, paplanokkal, puha, szőrös játékokkal, puha kiságyszél-borítókkal való telerakása. Bár a csecsemő 4 hónapos koráig a legnagyobb a SIDS kockázata, a puha ágyneműk használata ezt követően is fokozza a bölcsőhalál kockázatát.
  • A csecsemőt tilos alkohol, dohányzás vagy tiltott drogok hatásának kitenni, mert ezek növelik a SIDS kockázatát.
  • Nyugodtan lehet cumit adni a csecsemőnek napközben vagy lefekvéskor.
  • Az otthoni csecsemő-monitorozásra szánt eszközök használatát nem javasolja az AAP.
  • Gondoskodni kell arról, hogy a gyermek minden előírt védőoltást megkapjon.
  • A gyermek egészséges fejlődésének biztosítása érdekében napközben hason fekve is töltsön időt a csecsemő, természetesen felnőtt felügyelete mellett.
  • A csecsemő lehetőleg aludjon ugyanabban a szobában, mint a szülei, de külön ágyban, ugyanis a közös ágyban alvás mintegy 50 százalékkal megnöveli a SIDS kockázatát.
  • Sose fektessék a csecsemőt párnázott fotelba vagy kanapéra aludni, nem egyedül, sem felnőttel együtt. Ezek a módszerek nagyon veszélyesek lehetnek, mert a felnőtt gyermekre való rágördülése is fulladásos halált okozhat.
  • A szoptatás védelmet nyújt a SIDS-szel szemben. Javasolt azonban a szoptatás befejezése után a csecsemőt a saját fekhelyére helyezni.

A teljes cikk

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés