hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Tudomány

A hirtelen csecsemőhalál új okára bukkantak

A hirtelen csecsemőhalál szindróma (sudden infant death syndrome, SIDS) miatt elhunyt csecsemők nyúltagyában kevesebb a szerotonin nevű ingerületátvivő anyag, amely az alvás, légzés és szívritmus szabályozásához szükséges – közölték kedden amerikai kutatók.
A Journal of the American Medical Association (JAMA) című szaklap legutóbbi számában publikált megállapítások segíthetik a bölcsőhalálnak is nevezett szindróma által veszélyeztetett babák azonosítását. A SIDS vezető halálok az amerikai csecsemőknél, évente 2300 babát öl meg egyéves születésnapja előtt.
 
Hannah Kinney, a bostoni Harvard Egyetem, valamint a Gyermekkórház munkatársa kollégáival 41 SIDS, illetve 7, más okok miatt meghalt csecsemők agyszöveteit vizsgálta. A mintákat a nyúltagyból, az agytörzs alsó részéből vették, amely olyan alapfolyamatokat szabályoz, mint a testhőmérséklet, légzés, vérnyomás és szívritmus.
 
A kutatók megállapították, hogy a szindrómában elhunyt babák agyszöveteinek szerotoninszintje 26 százalékkal alacsonyabb volt, mint a többi csecsemőé, és 22 százalékkal alacsonyabb koncentrációban találták meg a triptofán-hidroxiláz nevű enzimet is, amely a szerotonin termeléséhez szükséges. Emellett 50 százalékkal csökkent volt a nyúltagyi szerotonin-receptorok száma is. A felfedezés azt jelzi, hogy a csecsemők egy része eleve sebezhető a szindrómával szemben, ami végzetes lehet, ha valamely külső stresszhatással, például hason való alvással párosul.
 
„Amikor a csecsemő hason fekve lélegzik, előfordulhat, hogy visszalélegzi a kilélegzett szén-dioxiodot, amely mérgező. Egy belső abnormalitással született baba nem képes megfelelően reagálni – például fejét elfordítani, felébredni –  erre a megpróbáltatásra” – jelezte közleményében Kinney.
 
A kutatócsoport reményei szerint hamarosan tesztelhetik a csecsemők szerotoninszintjét, így megtalálhatják azokat a kicsiket, akiknél a legnagyobb a SIDS kockázata.
 
MTI/kwwl
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink