hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

A dohányos anyák gyerekei könnyebben halnak

Nagyobb arányban veszítik el bölcsőhalál miatt csecsemőjüket azok az anyák, akik a várandósság idején sem tudnak lemondani a dohányzásról - írja a Gyermekévek.

A kutatók szerint a nikotin a légzés szabályozásában részt vevő agyi központok fejlődését károsítja. A különbség akár ötszörös is lehet a dohányos és nem dohányos anyák csecsemői között.

Önmagában nem számít újdonságnak, hogy a terhesség alatti dohányzás később jelentősen fokozza a hirtelen csecsemőhalál (SIDS, sudden infant death syndrome) – köznapi kifejezéssel bölcsőhalál – esélyét, ennek pontosabb mechanizmusát azonban még nem sikerült tisztázni. Amerikai kutatók most úgy vélik, hogy a nikotin megzavarja a légzés szabályozásáért felelős agyi területek fejlődését – közölték a közelmúltban a Pediatric Allergy, Immunology, and Pulmonology című lapban.

Ennek következtében a dohányos anyák csecsemőinél gyakrabban jelentkezik átmeneti légzéskimaradás (csecsemőkori apnoé). Ez önmagában még nem feltételül lenne végzetes, hiszen a baba ébredéssel képes korrigálni az apnoé okozta oxigénhiányt, a terhesség alatti dohányzás azonban ezt az életmentő ébredési reakciót is károsítja.

A teljes cikket a Gyermekévek oldalán olvashatja.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Gyermekévek)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink