hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Árthat a babának az anya antidepresszánsa

Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatósága (FDA) biztonsági bejelentést tett közzé a szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (SSRI) hatásmechanizmusú antidepresszánsok terhesség idején történő használata és egy, az újszülött keringési rendszerét érintő ritka betegség kialakulása közötti esetleges kapcsolatról.

Az FDA tavaly év végén kiadott jelentése szerint elképzelhető, de jelenleg nem bizonyított, hogy a terhes anya által fogyasztott SSRI-szerek fokozzák az újszülöttben kialakuló perzisztens pulmonális hipertónia (Persistent Pulmonary Hypertension of the Newborn, PPHN) kialakulásának kockázatát.

Árthat a babának az anya antidepresszánsa

 

A gyógyszerfogyasztás és az újszülött szívét és tüdejét érintő károsodás közötti kapcsolat lehetőségére egy 2006-ban publikált tanulmány hívta fel a figyelmet. Azóta több vizsgálat is próbálta igazolni a kockázat fennállását, azonban az eredmények ellentmondásosak.

Az FDA jelentése szerint az Egyesült Államokban elterjedt a depresszióban szenvedő terhes nők SSRI-fogyasztása, holott nincs adekvát és jól kontrollált vizsgálat, amely a terhes nők körében prospektív módon tanulmányozná az SSRI-használat kockázatait.

A forgalomban lévő SSRI-szerek a következők: Celexa (citalopram); Lexapro (escitalopram); Prozac, Sarafem, Symbyax (fluoxetine); Luvox, Luvox CR (fluvoxamine); Paxil, Paxil CR, Pexeva (paroxetine); Zoloft (sertraline); Viibryd (vilazodone).

PPHN esetén az újszülött légzése nem adaptálódik a méhen kívüli viszonyokhoz, ezért intenzív ellátásra, mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Súlyos esetben sokszervi károsodás, agykárosodás, halál lehet a következmény. A PPHN ezer élveszületett közül 1-2 újszülöttet érint, a radiológiai vizsgálatok általában nem mutatnak ki tüdőelváltozást, parenchimális károsodást sem. Másodlagos PPHN társulhat meconium-aspirációhoz, fertőzéshez vagy veleszületett szívrendellenességhez.

Jelenleg az FDA nem látja bizonyítottnak az oki kapcsolatot a terhes anya SSRI-fogyasztása és a PPHN kialakulása között, de kéri a betegeket és a kezelőorvosokat, hogy bármilyen gyógyszermellékhatás kialakulása esetén értesítsék a hatóságot – ha érdemleges új adatok gyűlnek össze, a hivatal további jelentéseket fog közzétenni.

Továbbá az FDA azt javasolja az orvosoknak, hogy folytassák a depressziós terhes nők klinikailag adekvát antidepresszáns kezelését, illetve mérlegeljék az SSRI kezelés mellett a PPHN kialakulásának alacsony potenciális kockázatát és a nem megfelelően kezelt depressziós terhes nők esetében fennálló alapvető kockázatokat (a gyermek alacsony születési súlya, koraszülés, az újszülött nem megfelelő gondozása, bántalmazása, öngyilkosság stb.).

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, FDA)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés