hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Hosszú élet, hangulatszabályozás: új csodadrog-jelölt

A tudósok és a gyógyszergyártók nem szűnő lelkesedéssel keresik az új szintetikus csodaszereket. A legújabb reménység egy fehérjetermészetű molekulacsalád, a remélt eredmény: hosszú, boldog, demenciamentes élet.

Mint arról korábban mi is hírt adtunk, a kalóriamegvonás, illetve az alacsony kalóriatartalmú diéta hatására megnő az agyban a sirtuinok szintje, és az anyagcsere zsírégető üzemmódba kapcsol. A remények szerint a kívülről bevitt mesterséges sirtuin, illetve a szervezet sirtuin-szintjének egyéb eszközökkel történő fokozása felhasználható lehet az elhízás és a metabolikus szindróma kezelésére – több ilyen klinikai vizsgálat már folyamatban is van.

A Bioresearch Online beszámolója szerint a Massachusetts Institute of Technology biológusa, Leonard Guarente már több mint egy évtizede kutatja a sirtuinokat, és többek között ő fedezte fel a kalóriamegvonás sirtuinok által mediált élettartam-növelő hatását. A Cell című szakfolyóiratban tavaly év végén megjelent, Guarente és munkatársai által írt tanulmány szerint azonban az emelkedett sirtuin-szint egyben magasabb szorongás- és depresszió-szintet is okoz a kísérleti egerekben. Az amerikai kutató és csapata azt is felfedezte, hogy azok az emberek, akiknek agyában génmutáció miatt az átlagosnál több sirtuin termelődik, nagyobb arányban szenvednek pánikbetegségben, szociális fóbiában és szorongásban. A kutatók szerint ez a szorongás az evolúció során kialakult adaptációs mechanizmus lehet, amely arra készteti az állatokat és az embert, hogy stresszes időszakokban nagyobb készletet raktározzanak a szűkösen rendelkezésre álló táplálékforrásokból.

A kutatás eredményeképp Leonard Guarente azt is megjegyzi: elképzelhető, hogy a szorongás hatékonyan gátolható olyan szerekkel, amelyek gátolják a sirtuinokat. A sirtuin-anyagcsere befolyásolása a remények szerint az Alzheimer-, illetve a Parkinson-kór kezelésében is felhasználható lesz (több tanulmány bizonyítja a sirtuin-aktivátorok ezirányú hatását).

A sirtuinok egyik lehetséges hatásmechanizmusa – állapítja meg a Cellben megjelent tanulmány – a monoamino-oxidáz (MAO) enzim aktiválása, és ezáltal a szerotonin-szint csökkentése (több antidepresszáns a MAO gátlása révén fejti ki hatását).

Mint Guarente elmondja: fontos a sirtuinok biológiájának teljes feltárása, hiszen akkor válunk képessé a mellékhatások kivédésére. Az amerikai kutató szerint ez pl. úgy lehet lehetséges, hogy az Alzheimer-kóros beteg sirtuin-aktivátort szed, a szorongás kivédésére pedig pl. szelektív szerotonin-visszavétel-gátlót, pl. Prozac-ot.

A szervezet működése azonban, mint a kritikusok megjegyzik, nem ilyen egyszerű: az ingerületátvivő anyag visszavételének gátlása például gyakran teljesen más hatású, mint az anyag agonistáinak szervezetbe juttatása. A redukcionista szemlélet már az endokannabionoidok kutatása kapcsán is kudarcot okozott: az elmúlt évtized slágerének számító endokannabinoid-kutatás kapcsán több anyagcsere-módosító és fogyókúrás szer került forgalomba, amelyeket aztán mind vissza kellett vonni, mert kiderült szorongásnövelő, öngyilkossági hajlamot fokozó, illetve a kardiovaszkuláris rendszert károsan befolyásoló mellékhatásuk.

Ezen mellékhatások kivédéséhez egyelőre még kevés a tudásunk, annyit azonban legalább már tudhatunk, hogy mennyire nagyon kevés: a rendszerbiológia, többek között a proteomika már kezdi feltárni, hogy szervezetünk egy-egy fehérjéje milyen hálózatba szerveződik, milyen sokféle folyamatban vesz részt, így sejthetjük, hogy egy-két ponton beavatkozva milyen sok helyen válthatunk ki nem kívánt hatást. Az endokannabinoidokról – amelyek gátlását az elmúlt évtizedben sokan csodadrogokkal vélték megvalósíthatónak - már kiderült, hogy roppant komplex hálózatokba szerveződnek. Ezért a jövő, mint Juhász Gábor, az ELTE Proteomika Laborjának vezetője egy, a Medical Tribune számára adott korábbi interjújában megfogalmaztaa több hatóanyagú gyógyszereké, amelyek nem egyet vagy kettőt, hanem 30–40 hatóanyagot fognak egyszerre tartalmazni, illetve visszatérünk a gyógynövényekhez – azokra jellemző, hogy egyszerre sokféle hatóanyag van bennük, amelyek kombinációjának hatása teljesen más, mint az egyes hatóanyagoké külön-külön.

hangulatjavítók

 

 

A hosszú élet érdekében nem érdemes a sirtuin-szintet növelő resveratrol-kivonatot fogyasztani. Maradjunk a vörösbornál és a csokoládénál.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink