hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Megtartaná a kórházát Edelény

Egyetért az egészségügy átalakításának kormányzati elképzeléseivel Edelény polgármestere, de az intézmények állami kézbe adását szerinte választhatóvá kellene tenni a fenntartók számára.

Molnár Oszkár polgármester a borsodi kisváros képviselő-testület múlt heti döntése kapcsán közölte, úgy határoztak, ha a kormány kitart államosítási szándéka mellett, megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a kórházat gazdasági társaság üzemeltesse tovább. Adott esetben csakis százszázalékos önkormányzati tulajdonú gazdasági formában gondolkodnak.

Mint mondta, a Koch Róbert kórházat és a hozzá tartozó szakrendelőt a kilencvenes évek elején Borsod-Abaúj-Zemplén megye működtette, az ingatlanvagyon azonban a kezdettől Edelény tulajdona volt. A város az intézményt jelentős helyi összefogással 1995-ben vette saját működtetésbe, s ezzel megakadályozta, hogy az akkori kórházbezárások áldozatául essen.

Kérdés, vajon mi lehet a „renitens" intézmény sorsa, ha az új helyzetben nem kap betegellátási feladatot az államtól. Ekkor ugyanis kézenfekvő lenne, hogy a város magánszolgáltatóra bízza a munkát – írja a Magyar Hírlap. Molnár Oszkár szerint azonban ez szóba se jöhet. Az sem, hogy közfinanszírozási szerződés híján a privát egészségügyi ellátás felé mozdítsák a kórházat. „Ha a kormány nem ad választási lehetőséget, vagy ha a gazdasági társaságok által működtetett intézményekre is kimondja az államosítást, akkor természetesen nem megyünk szembe, nem hozzuk létre a gazdasági társaságot" – közölte.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink