hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Verseny a vérbankszektorban

A(z itthon nem létező) közösségi vérbankok és (mintegy ötvenezer hazai adagot tároló) piaci köldökzsinórvér-bankok „versenyéhez” szól hozzá a Heti Válasz cikke.

„Ne legyen lelkiismeret-furdalása senkinek, aki nem tároltatta el gyermeke köldökzsinórvérét. Vegyen neki biztonságos gyermekülést az autóba, nagyobb a valószínűsége annak, hogy balesetet szenved, mint az, hogy súlyos beteg lesz, és azt éppen az ő köldökzsinórvérével lehet meggyógyítani – idézi a lap Kriván Gergelyt, a Szent László Kórház gyermekhematológiai és őssejt-transzplantációs osztályának főorvosát, annak a részlegnek a vezetője, ahol a legtöbb gyermekőssejt-átültetés történik az országban.

A 13 éve jelenlevő honi magánbankok több mint 50 ezer esetben kértek el olyan szolgáltatásért pénzt a szülőktől, amely eddig semmilyen gyakorlati gyógyító haszonnal nem járt, szűri le a cikk. Volt ugyan Magyarországon három sikeres magánbanki felhasználás, ám ez kivétel nélkül nem a beteg, hanem az időközben megszületett kistestvérének köldökvéréből történt. A legtöbb beteg gyermeknek eközben külföldről kell behozni a köldökvért, egyszerűen azért, mert a magánbankit más nem tudja felhasználni – olvasható a hetivalasz.hu-n.

(forrás: Heti Válasz)
hirdetés

Könyveink