hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Az átalakítás irányával jórészt egyetért a kórházszövetség

A többletteljesítményeket ki kell fizetni, mert motiválni kell az intézményeket az ellátásra, mondta a Napi.hu-nak Velkey György, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnöke.

Decemberben fogadták el az egészségügy átalakításával kapcsolatos új törvényt. A kórházszövetség is véleményezhette a javaslatokat?

Háromszor is egyeztettünk Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárral a kórházakat érintő kérdésekről, és az ágazat minden vezetőjével párbeszédben vagyunk. Sok mindenben javaslatokat is tettünk, de ez nem jelenti azt, hogy ezek mindegyike bele is került a törvénybe. A most elfogadott csomagban megszülettek a törvényi szintű szabályozások, de ez még csak a felszín. Ezek a passzusok az államtitkárság termékei, a finomhangolások még csak most jönnek.

Volt olyan, ami kiverte a biztosítékot a kórházszövetségnél?

Sok olyan ügy van, amihez fontos volt most hozzányúlni, a változtatások szükségességével, és jórészt az irányaival is egyetértettünk, de a részletkérdésekben voltak és még maradtak is köztünk nézetkülönbségek. Vannak a Kórházszövetség által fontosnak tartott, de még szóba sem igazán kerülő kérdések is, ilyen például a kórházi teljesítményfinanszírozás újratervezése és mielőbbi indítása. Az ápolók béremelésének kérdése ugyan napirenden van, de ennek a sürgőssége és megfelelő mértéke számunkra elsődleges fontosságú. Hangsúlykülönbség az is, hogy a megyékben a kórházintegráció adminisztratív-gazdasági oldalról indult el, viszont a Kórházszövetség számára fontosabb, hogy szakmai koordináció jöjjön létre az intézmények között, és világos betegút menedzsment szerveződjön. A kapacitások racionalizálásának szükségességével egyetértünk.

Azt például meg kell érteni, hogy nonszensz, hogy egy kórházban évi 500 szülés alatt, vagyis átlag két naponta kevesebb, mint három szülésért fenntartsanak egy szülészeti osztályt folyamatosan jelenlevő altatóorvossal és újszülöttgyógyásszal. Fontos az is, hogy a megyei határok legyenek átjárhatók a betegek számára, mert nagyon nagyok a megyénkénti ellátásbéli különbségek.

(...)

A kórházak adóssága október végén 55 milliárd forint felett volt. Milyen adósságrendezést preferál a kórházszövetség?

A kormány úgy döntött, hogy idén részleges kórházkonszolidáció lesz, nem teljes. Jelenleg több okból küzdenek az eladósodással az intézmények. Sok kórház a korábbinál alacsonyabb teljesítmény mellett adósodott el, a kórházak kisebb hányada viszont jelentős finanszírozatlan többletteljesítmény mellett görgeti maga előtt a kifizetetlen számlákat. Ezek közé tartozik a Bethesda Gyermekkórház is. A többletteljesítményeket ki kell fizetni, mert rendszerszinten is több beteget kell ellátni, amire motiválni kell az intézményeket.

Most megnőttek a várólisták, hosszabbak az előjegyzési idők, és sok ember ezért erején felül is a magánellátásokat keresi fel. Ez veszélyes, mert elszegényedéshez vezet, miközben a kórházak elvesztik a munkatársaikat, akik inkább a magánintézetekben találják meg a számításukat.

Ezért első teendő a plusz gyógyítások megbecsülése. Az intézményeknek az inflációval és az elszabaduló energia árakkal is meg kell küzdeniük. Sok kórház az ápolóhiány, más intézetek pedig a szakorvosok alacsony száma miatt nem tud elegendő műtétet végezni vagy intenzív beteget ellátni. Ezeken nem lehet gyorsan segíteni, de elindulhat egy visszaáramlás akár egy jó ösztönzőrendszer bevezetésével is. A pozitív irányú bérdifferenciálást mi támogatjuk, ebben a kérdésben a Magyar Orvosi Kamarával ellentétes álláspontot képviselünk. De ennél is fontosabb, hogy a kórházak esetében korszerű, reális, teljesítményarányos, eredményérzékeny finanszírozást vezessünk be.

A teljes interjút a Napi.hu közli.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink