hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Várólista: a beteget is tájékoztatni kellene

Elméletileg lehetséges, hogy a beteg olyan kórházat válasszon, ahol hamarabb megműtik, ám tudnia is kellene erről, hangzott el a Klubrádióban.

Mától az orvos köteles a lehető legkorábbi műtéti időpontot megadni a betegnek, és ettől csak akkor térhet el, ha szakmai oka van, vagy ha a beteg külön kéri, különben megbüntetik.

Drajkó Zsombor orvos-közgazdász szerint az intézkedés jó, de önmagában kevés lesz. Egy folyamat részeként értelmezhető, csak ezzel nem lehet a várólistákat rövidíteni, így nem oldottak meg semmit.

Eddig is az orvos minősített egy esetet sürgősnek, vagy éppen halaszthatónak. Ezt írásban kellett megtennie, mert a számítógépes rendszer nem alkalmas e funkció kezelésére (?). Itt jön be a hálapénz szerepe. Drajkó Zsombor úgy véli, mindkét felet, tehát az orvost és a beteget is érdekeltté kellene tenni abban, hogy tiszta helyzet teremtődjék. A bérek növelésére, és sok egyéb más lépésre is szükség lenne ahhoz, hogy eltűnjön a paraszolvencia a magyar egészségügyből.

Elméletileg fennáll a lehetősége annak, hogy a beteg egy másik kórházat válasszon, olyat, ahol hamarabb megműtik. Ehhez viszont tudnia kellene a lehetőségről. Nem elég egy papírt kihelyezni a faliújságon, erőteljesebb felvilágosító kampányra lenne szükség. Egyébként pedig hozzászoktunk, hogy orvost választunk, és nem intézményt.

A teljes beszélgetés a Klubrádióban hallgatható meg.

(forrás: Klubrádió)
hirdetés

Könyveink