hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Varga Mihály: Tartjuk az orvosi kamarával kötött megállapodást

A MOK-megállapodásnak megfelelően folytatni kívánják az orvosi, szakdolgozói béremelést jövőre is, mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Országgyűlésben a 2023-as költségvetésről szóló vitát felvezető expozéjában.

A 2023-as büdzsé kiemelt területe a biztonság, a honvédelemre 460 milliárddal több forrás jut. Hatszorosára nőnek a források 2010-hez viszonyítva, míg a rendvédelmi kiadások kétszeresére – hangzott el az ATV tudósítása szerint szerdán az Országgyűlésben, a 2023. évi költségvetés vitaindító expozéjában.

Varga Mihály az egészségügyről azt mondta: a cél egy modern, hatékony ellátórendszer, az ágazatra jövőre 2670 milliárd jut, ez 1470 milliárddal magasabb, mint az utolsó baloldali kormány 2010-es költségvetésében volt. A miniszter nyomatékosította: a kormány tartani kívánja a MOK-kal kötött megállapodást

Gyógyító-megelőző ellátásokra 2254 milliárdot különítettek el, 2022-höz képest ez 131 milliárdos többletet jelent. Ez a többlet biztosítja elsősorban az egészségügyi szakdolgozók és védőnők béremeléséhez és a 2021-ben megkezdett újabb egészségügyi béremelési programhoz szükséges fedezetet. 22 milliárddal emelik a gyógyszertámogatást 2023-ban.

Varga Mihály hangsúlyozta: folytatódik az Egészséges Budapest program is, a fővárosi és Pest megyei egészségügyi ellátások fejlesztésére, az intézmények infratrukturális megújítására hazai és uniós forrásokat is elkülönítettek. De biztosítják a forrásokat a népegészségügyi feladatok ellátására, az egészségügyi szűrővizsgálatokra és az oltóanyagok beszerzésére is – mondta a miniszter.

Varga Mihály pénzügyminiszter az expozéját tartja a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)
Varga Mihály pénzügyminiszter az expozéját tartja a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink