2020. május. 29., péntek - Magdolna.

Több alkalmazott is beteg a neurológiai klinikán (Bővítve: az SE...)

A Semmelweis Egyetem (SE) Neurológiai Klinikájának több alkalmazottját is megbetegítette a SARS-CoV-2 vírus, írja a Qubit.

hirdetés

A Neurológiai Klinika vezetője, Bereczki Dániel professzor mellett a Qubit kérdésevel megkereste a Miniszterelnöki Hivatalt, valamint a koronavírus-járvány kezelésére létrehozott Operatív Törzs információs vonalát is.

Beck András, a Semmelweis Egyetem sajtóreferensének válasza:

Az egészségügyi dolgozókra munkájukból adódóan kiemelt kockázatot jelent a koronavírus, háromszoros valószínűsége van annak, hogy elkapják a fertőzést. Ezért a Semmelweis Egyetem a szakdolgozók és orvosok védelme, a járvány megfékezése és a biztonságos betegellátás érdekében már március 11-től minden szükséges esetben saját hatáskörben biztosítja a folyamatos szűrést a munkavállalók és hallgatók számára, továbbá biztosított a panaszmentes kollégák szűrése is.

Az egyetem neurológiai klinikáján március 14-én annak ellenére azonosítottak egy fertőzött kollégát, hogy a klinika munkatársai nem oktatták azokat az iráni gyógyszerész hallgatókat, akikről március elején bizonyosodott be, hogy megfertőződtek koronavírussal.

Az egyetem rektorának utasítására a klinika valamennyi munkatársánál elvégezték a vizsgálatot, így még a betegség korai szakaszában tudtak azonosítani néhány fertőzöttet. Az intézkedéseknek köszönhetően az egyetem dolgozói között csak sporadikusan jelent meg a betegség, március 26. óta nem tudunk újabb megbetegedésről. A Semmelweis Egyetemen továbbra is folyamatos és biztonságos a betegellátás, rendelkezésre áll a megfelelő humánerőforrás.

A Semmelweis Egyetem közleménye

A Semmelweis Egyetem cáfolja a Qubit 2020. április 2-ai cikkének több állítását is, amelyeket névtelen forrásra hivatkozva közölt az újságíró. A portál cikkében szereplő információkkal ellentétben nem igaz, hogy csak március 25-én kezdték tesztelni a Neurológiai Klinika munkatársait. Valótlan a cikk azon állítása is, miszerint két osztályt be kellett zárni a Klinikán. Ahogy a lapnak 2020. április 1-jén 10.55-kor küldött hivatalos válaszunkban is szerepel:  a klinika munkatársai nem oktatták azokat az iráni gyógyszerészhallgatókat, akiknek március elején elsők között lett pozitív a koronavírus tesztje.

Az egyetem rektorának utasítására több lépcsőben a klinika valamennyi munkatársánál elvégezték a vizsgálatot, így még a betegség korai szakaszában tudtak azonosítani néhány fertőzöttet, március 26. óta nem tudunk újabb megbetegedésről.

A Semmelweis Egyetem minden helyzetben törekszik a hiteles és gyors tájékoztatásra, ahogy azt jelen esetben is megtettük. A jelenlegi járványügyi helyzetben különösen etikátlannak és szakmailag nem megengedhetőnek tartjuk a pánikkeltő és ellenőrizetlen információk megjelentetését – írja közleményében az egyetem.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Az Önök folyamatos tájékoztatását támogatják:

hirdetés
hirdetés