2024. április. 19., péntek - Emma.

Közzéteszik a koronavírus áldozatainak néhány adatát

A kórházparancsnokok jelentése szerint minden kórházban, hiánytalanul rendelkezésre állnak az egyéni védőeszközök az ellátó személyzet és a betegek részére – hangzott el a többi között az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Az operatív törzs hivatalos tájékoztató oldalán mától közzéteszik az elhunyt Covid-19 betegek életkorát, nemét, és azt, hogy milyen krónikus kórképektől szenvedtek – jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján. Mint magyarázta, erre azért van szükség, mert az idősekre és krónikus betegekre nézve a fertőzés kockázatosabb és súlyosabb szimptómákkal zajlik le. Jelezte, hogy az eddig elhunyt 16 fertőzött személynél minden esetben felleltek krónikus megbetegedést, a legtöbben szív- érrendszeri panaszokkal küszködtek, vagy rosszindulatú daganatos megbetegedést diagnosztizáltak náluk korábban, de egyéb, a pácienst hosszú évtizedek óta gyötrő, egyéb típusú gyomor-bélrendszeri kórképet is detektáltak, míg a legutóbbi elhunyt immunológiai szempontból tartozott a kiemelt kockázati csoportba.

Mint az azóta a koronavirus.gov.hu oldalon azóta nyilvánosságra hozott táblázatból kiderült, hogy a legfiatalabb, 38 éves férfibetegnek krónikus pancreatitise és alkoholos májkárosodása is volt, míg a legfiatalabb, 41 éves nőbeteg magas vérnyomásban szenvedett.

Az elmúlt 24 órában 46 fővel emelkedett az igazolt Covid-19 betegek száma, így immár 492 főnél igazolták laboratóriumi vizsgálattal a fertőzöttség tényét. Egyúttal jelentősen megnőtt a laboratóriumi vizsgálatok száma is, ebből eddig 14146 darabot végeztek. Mindeközben folyamatosan távoznak a kórházból a gyógyult betegek is, eddig 37-en.

Több gyermek, közöttük egy-két egészen pici baba is van a megbetegedettek között, az ő egészségi állapotuk is különböző – hangzott el a tisztifőorvostól az újságírói kérdések során. Mint mondta, lélegeztetett kisgyermek ugyan nincsen, de olyan igen, akit segíteni kell az oxigéncserében. A gyermekeket jellemzően az egy-egy fertőzött körében végzett kontaktvizsgálatok alkalmával diagnosztizálták, és jellemzően egyszerűen csak pozitívak, különösebb tünetek nélkül.

Kórházi kezelésre csakis akkor van szükség, ha a tünetek súlyossága, és a beteg állapota azt szükségessé teszi, azaz ha magas láz, nehézlégzés, vagy fulladás jelentkezik – hangsúlyozta Müller Cecília, jelezve azonban, hogy éppen újabb eljárásrendet fogalmaznak a gyanús betegek tesztelésére vonatkozóan a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK). Egyelőre az az eljárásrend van érvényben, amely szerint a betegnek háziorvosát kell értesítenie, ha a fertőzés tüneteit tapasztalja, a gyanút az orvos fogja megállapítani kérdőív alapján, és ő küldi mintavételre az Országos Mentőszolgálat munkatársát. A megyei és járási kormányhivatalok járványügyi főosztályai, az intézmények és az orvosok valamennyien ismerik az érvényben lévő eljárási rendeket, amelyeket az NNK juttat el hozzájuk, azokkal a módszertani levelekkel együtt, amelyek kiadása ugyancsak a központ feladata – jelezte a tisztifőorvos.

Sokkal jelentősebb lehet a fertőzöttek száma, akár a többszöröse az igazolt megbetegedettekének – folytatta a beszámolót Müller Cecília, aki szerint ezért változatlanul fontos, hogy kerüljük a kontaktusokat, mert bár még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, de napról napra közelebb jutunk ahhoz a ponthoz, amikor már tömegessé válik a járvány. A fertőzési láncot jogkövető magatartással lehet megszakítani leginkább. A főorvos jelezte azt is, hogy mivel a következő napokban jelentősen növekedni fog a laboratóriumi vizsgálatok száma, mivel most már minden gyanús esetet tesztelni fognak, így az igazolt fertőzöttek számában is meredek emelkedés lehet.

Az intézményeknek békeidőben is rendelkezniük kell folyamatosan felülvizsgált egészségügyi válsághelyzeti tervvel, amelyet a járvány során alkalmaznak – válaszolta a tisztifőorvos arra a kérdésre, hogy felkészültek-e a kórházak a betegek fogadására. A megyei infektológiai osztályokon és az intenzív ellátást nyújtó részlegeken hétről hétre, ütemezetten folytatódik az ágyfelszabadítás, saját kapacitásaikat már átcsoportosították az ellátók. Amennyiben ez nem lenne elégséges, azokat tovább bővítik. A betegutak áttekintése megtörtént, amennyiben az ország valamely pontján ellátási kényszer merül fel, azt az egészségügyi személyzet vezénylésével tudják orvosolni. Azoknak, akik nem tudják családtagjaiktól elkülönülten tölteni a két hetes karantént, kijelölt helyen biztosítanak erre lehetőséget.

Az egészségügyi dolgozók és a betegek részére minden egyéni védőfelszerelés teljes körűen rendelkezésre áll az intézményekben – jelentették az operatív törzs részére a kórházakban tegnap munkába álló katonai parancsnokok. Az elmúlt napon – a Waberer’s logisztikai támogatásának köszönhetően – 82 kórháznak sikerült kiszállítani a Kínából érkezett védőeszközöket. Erről már Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti munkatársa számolt be, elsorolva azt is, milyen, a járvánnyal összefüggő rendőri intézkedések történtek az elmúlt időszakban. Összesen 103 büntetőeljárást rendeltek el, rémhírterjesztés, közveszéllyel fenyegetés, csalás, valamint járványügyi szabályszegés miatt. A járvány lassítását szolgáló kijárási korlátozás kapcsán az elmúlt 3 napban, 943 rendőri intézkedés történt, ebből 822 figyelmeztetéssel zárult, 90 fő ellen szabálysértési eljárást kezdeményeztek, és 13 ízben szabtak ki helyszíni bírságot. Eddig 63 ezer esetben ellenőrizték a hatósági házi karantén betartását, amelyet jelenleg 9448 helyen rendeltek el. A tisztifőorvos a kijárási korlátozás kapcsán felmerülő kérdések során azt említette meg, hogy mindenkinek ott kell, ajánlott és célszerű maradnia, ahol az vonatkozó rendelet hatályba lépésekor tartózkodott; kerülni kell az utazgatást.

A megyei védelmi bizottságok részt vesznek az operatív törzs döntés előkészítő munkájában, illetve a kórházparancsnokokkal együttműködésben az intézményi készletek felmérésében – árulta el Kiss Róbert újságírói kérdésre. Arra, hogy a polgármesterek nyilvánosságra hozhatják-e, ha településükön Covid-19 beteg van, az alezredes úgy reflektált: a különleges jogrendi időszakban a tájékoztatási kötelezettség az operatív törzs feladata.

A nagymágocsi szociális otthon lakóinak állapotáról – az eddig nyilvánosan elhangzott adatokból az derült ki, hogy nyolc idős ember fertőződött ott meg – Kiss Róbert a személyes adatok védelméről szóló jogszabályokra hivatkozva semmit nem árult el, az érintettek hozzájárulásának hiányában. (Korábban ugyancsak a személyes adatokra való hivatkozással tagadták meg az elhunyt Covid-19 betegek adatainak közlését, sokáig az elhalálozott páciensek átlagéletkorát, alapbetegségét sem mondták meg; mától ezek nyilvánosan elérhetőek. – A Szerk.)

Mindenki segít kezelni a járványt, nemcsak az egészségügyi dolgozók, a hatóságok, hanem szomszédok, családok, és minden egyes állampolgár, aki betartja a hatósági utasításokat – mondta még összefoglalójában Müller Cecília, aki szerint laposodik a járvány emelkedésének görbéje. Mivel az otthonmaradás bezártság érzés sokaknak okoz nehézségeket, praktikus tanácsokkal látta el a lakosságot a feszültségek oldására, a napi életvezetésre, a mozgásra, étkezésre vonatkozóan.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés