hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Sokba kerül kikerülni az előjegyzési listákat

A Pénzcentrum kiszámolta, mennyibe kerülne, ha minden, az orvosok által javasolt szűrést magánúton végeztetnénk.

A kortól és nemtől függetlenül a legalapvetőbb, évente elvégzendő szűrővizsgálatok, mint a vérkép, vizeletvizsgálat, fogászati állapotfelmérés, tüdőszűrés SZTK-ban is elvégeztethetőek, viszonylag gyorsan, különösebb kényelmetlenség nélkül. Ha azonban magánúton oldjuk meg, egy általános vérvétel és vérkép készítés 3000 forint körül mozog pl. a Doctor24 szolgáltatónál. Egy teljes vizelet + üledék vizsgálatért pedig pl. a Budai Magánorvosi Centrumban 1000 forintot kell fizetnünk. 

A fogorvosnál is egy egyszerű állapotfelmérés ára 6000-10000 forint, a Rózsakert Medical Centerben például 8000 forintért végzik el. Ha pedig találnak is valamit, csak nőnek a költségeink: ugyanitt egy fogtömés ára 15000-től 35000 forintig is terjedhet. 

A tüdőszűrést, ha magánúton csináltatjuk az Uzsoki utcai kórházban az intézmény honlapja szerint 1700 forintot kell fizetnünk, ha sürgősen szükség van rá, esetleg egészségügyi alkalmasság igazolására, akkor 5000 forintba is kerülhet, mint pl. az Oxygen Medicalnál. 

Tehát évi 13-30 ezer forintba kerülnek a legalapvetőbb javallott szűrések is.

A fiatal nőknek évente szükségük van nőgyógyászati vizsgálatra és méhnyakrák szűrésre is. Ez körülbelül 20-25 ezer forint, a Med-Aesthetica Orvosi Központban például hüvelyi ultrahanggal együtt 21900 forintért letudhatjuk a vizsgálatot. Mammográfia vizsgálatot is érdemes 3-5 évenként csináltatni. Ez az Affideánál 20 ezer forintba kerül. Ha nem is évente, de 3-4 évenként bőrgyógyászati szűrést is be kell iktatnunk, ha a kórtörténetünk úgy kívánja sűrűbben is, anyajegy szűréssel egybekötve, amely a Doktor24-nél pl. 22 ezer forint.  Így további 64 ezer forint kiadása van egy 40 év alatti nőnek.

Egy hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat a kisebb epe- és veseköveket, májelváltozásokat, hasnyálmirigy és lép állapotát vizsgálja. A kismedencében a húgyhólyag, a méh, és a petefészek esetleges elváltozásaira deríthet fényt a szűrés. Például a Delfin Ultrahangnál ezt a vizsgálatot 13500 forintért végzik, de az Affidea privát központjaiban például 24500 forintot kérnek érte. 

Ajánlott még mellkasröntgent is csináltatni, mely a tüdő, a szív, a bordák és a rekeszizom állapotát vizsgálja, így kimutatható a tüdőgyulladás, tüdődaganat, TBC, szívbetegség, légmell, stb. A Doktor24-nél 9000 forintért végzik ezt a vizsgálatot. 

Férfiaknak mindenképpen ajánlott a hererák-, és a prosztatarák-szűrést is elvégezniük. Egy hereultrahang ára a Doctor24-nél 15900 forint, a prosztatarák szűrése pedig, ha ultrahang és PSA vizsgálat jár együtt, akkor több mint 20 ezer forint is lehet. A fiatal férfiaknak ajánlott továbbá már 40 év alatt is elvégezniük a nyaki erek Doppler ultrahang vizsgálatát, amely az agyi érszűkületeket deríti fel, megelőzhetővé téve egy esetleges store-ot. Az Affideánál 23 ezer forint ez a fajta vizsgálat. 

40 év felett mindenkinek érdemes tumor markereket vizsgáló vérképet készítetnie, mely a Doktor24-nél 13 ezer forint férfiaknak, (nőknek 18 ezer).

Ezen túl 40 felett már érdemes a vizeletvizsgálat mellett székletvizsgálatot is rendszeresen végezni, amelyből egy alap tenyésztéses vizsgálat a Budai Magánorvosi Centrumban 6000 forint. Fokozottan érdemes figyelni idősebb korban már a vastagbél megbetegedéseire, ezért javallott a vastagbél vizsgálata CT-vel, amely például az Affidea szolgáltatónál 48 ezer forint. Ebben a korban ajánlott már a csökkentett sugárdózisú mellkas CT-vizsgálat is, mellyen a tüdőrák már korai stádiumban kimutatható, olyan kisméretű gócok, daganatok is felfedezhetőek általa, amelyek egy röntgenvizsgálaton nem látszanak. Ez a vizsgálat 20 ezer forintba kerül az Affideánál. 

Szemészeti szűrővizsgálatot – ha kifogunk egy akciót – optikákban ingyenesen is végeznek, azonban akár 25 ezer forint (Affidea) is lehet , amit a szemünk egészségéért kifizetünk. Egy bizonyos életkor felett érdemes nemtől függetlenül évente beadatni az influenza elleni oltást is, melyet hatóanyagtól függően 5-10 ezer forintért tehetünk meg magánúton.

Így férfiaknak legalább 165 ezer forintot kellene rászánniuk, ha az összes javallott vizsgálatot elvégeztetnék magánúton, és még élnének is a sok ingyenes lehetőséggel.

A 40 feletti nők esetében az addigi vizsgálatok mellett fontos a csontsűrűség-vizsgálat elvégzése, mely ultrahanggal 6000 forint a Doktor24-nél, a teljes testösszetételes (gerinc, mindkét oldali combnyak, és alkar mérés) vizsgálat pedig 10 ezer forintba kerül a Margit Medical Centerben. Nem érdemes a kardiológiai vizsgálatokat sem elhanyagolni, melynek ára a vizsgálat kiterjedtségétől függően 18-45 ezer forint az Ezüstfény Klinikán. Ebben a korban a nőknek is ajánlott már a vastagbél vizsgálat CT-vel, amely 48 ezer forintba kerül magánúton. 

További szűrések és árak a Pénzcentrum összeállításában.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés

Könyveink