2021. február. 25., csütörtök - Géza.
hirdetés

Haldokló fővárosi mammográfia?

Az RTL Híradója szerint több budapesti kórházban is elromlott a mammográfiás készülék; a Fidesz egészségügyi szóvívője cáfolta az értesülést.

Több budapesti kórházban nem végeznek mammográfiás vizsgálatot, mert elromlott a gép. Például a Honvéd Kórházban, ahol még nyár végén álltak le a vizsgálatok. Korábban a kórház azt ígérte novemberre megjavítják, a rendelésen viszont azt mondták, nincs vizsgálat és nem is tudják, mikor lesz. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központban azt írták az RTL Híradónak, hogy minden kórházban biztosítják a mammográfiás gépek működését, sőt új gépeket is kapnak a kórházak.

A betegek ott igyekeznek ellátáshoz jutni, ahol működnek a gépek, ám emiatt ott csak 2-3 hónapos várakozási idő után lehet sorra kerülni. Akinek van rá pénze, a magánszférában veszi igénybe a szolgáltatást.

Rendben zajlanak a mammográfiai szűrések

Bizonyos sajtóorgánumokban megjelent információk ellenére azt kell mondani, hogy a mammográfiai szűrések rendben zajlanak Magyarországon – jelentette ki a Fidesz országgyűlési képviselője, egészségügyi szóvivője az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Bene Ildikó hozzátette, országszerte több új digitális eszköz beszerzése van folyamatban, ezek mellett a mobil szűrőállomások is folyamatosan végzik a vizsgálatokat. Az M1 szombati műsorában a fideszes politikus megjegyezte, a készülékek természetesen elromolhatnak, mert sokat használják azokat. Ilyen esetben azonban vagy gyorsan megjavítják a berendezéseket, vagy ha ez nem lehetséges, bérelt eszközöket vesznek igénybe, esetleg más kórházak szűrőállomásai átveszik a betegeket.

Bene Ildikó arról is beszélt, hogy jövőre új, modern digitális mammográfiás készülékkel felszerelt szűrőbuszok állnak forgalomba. Felidézte, hogy 2000 óta minden 45 és 60 év közötti nőt kétévente elhívnak a vizsgálatra. Ezek napra, órára, percre pontosan előjegyzett szűrések, ezért a várakozási idő nehezen értelmezhető – jelentette ki.

(forrás: RTL Klub, MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A My Life Story elnevezésű program abban segít majd a betegeknek és róluk gondoskodóknak, hogy egy helyen összegyűjtve tudják felidézni múltbéli kellemes emlékeiket.

Az eddigi legjobb összefoglaló anyag jött ki a Lancet tudományos lapban a vakcinákat érintő legfőbb adatokról: gyártástól a támogatásokon át a szállítási hőmérsékletig, és még sok egyéb.