2024. április. 26., péntek - Ervin.

Rezidensek ügyelnek majd a háziorvosok helyett Győrben

Győr körzetében egyetlen háziorvos sem írta alá az ügyeleti szerződését, így a győri kórházban dolgozó rezidensek és szakorvosjelöltek látják majd el az „egyelőre csak márciusra tervezendő” ügyeletet – értesült kórházi forrásokból a MedicalOnline.

hirdetés

Az új ügyeleti rend bevezetésének következő állomása Győr-Moson-Sopron Vármegye, ahol a Magyar Orvosi Kamara nyomásgyakorló akciójához valamennyi, Győr körzetében dolgozó háziorvos csatlakozott, és megtagadta az ügyeleti szerződés aláírását. A Petz Aladár Megyei Oktatókórházban rendkívüli értekezletet is összehívtak – értesült kórházi forrásokból a MedicalOnline.

A korábban kijelölt ügyeleti pontok helyett a rezidensek a megyei kórház A1 épületének földszintjén kialakított ellátóhelyen fogadnák majd a betegeket.

A tervek szerint az ügyeletet – amelyet egyelőre csak márciusra szerveznék ily módon – a manuális és nem manuális szakmákban dolgozó rezidensek felváltva látnák el, páros illetve páratlan napokon.

Az Országos Mentőszolgálat által 14-22 óra között az ügyeleti pontra irányított betegek ellátásához az ápolószemélyzetet is biztosítja az intézmény.

Az ügyeleti beosztás alól mentesülnek a kórház azon fiatal orvosai, akik nem közvetlen betegellátást nyújtó osztályokon dolgoznak, valamint az intenzív-, illetve sürgősségi ellátásban résztvevők.

Ügyelhetnek a rezidensek

A rezidensek ügyeletbe való bevonását számos alkalommal igyekeztek jogszabályokkal körülbástyázni, a Magyar Rezidens Szövetség ugyanis bő tíz évvel ezelőtt hangosan sérelmezte azt a gyakorlatot, hogy a szakorvosjelölteket magukra hagyják az ügyeletekben. A helyzetet azt követően is rosszabbnak ítélték meg, hogy mindezt 2013-ban miniszteri rendelettel is igyekeztek orvosolni a döntéshozók. Legutóbb Pintér Sándor módosította a vonatkozó rendelet részletszabályait tavaly augusztusban, így a rezidensek bevonása a háziorvosi ügyeletbe – amennyiben megfelel a rendeletben foglaltaknak – nem szabályellenes.

Mindeközben azért érdemes megjegyezni, hogy Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár többször hangsúlyozta, hogy a betegbiztonságot tartja a legfontosabb szempontnak az átalakítások során, tapasztalt háziorvosok helyett most mégis rezidensekkel és szakorvosjelöltekkel kénytelenek feltölteni Győrben – legalább átmenetileg – az ügyeleti ellátást. A kormányzati kommunikáció egyébként rendre sikeresnek és zökkenőmentesnek értékeli az új ügyeleti rend bevezetését, legutóbb Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára jelentette be, hogy az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszerrel egy érthető, a korábbinál átláthatóbb és a betegeket jobban segítő rendszer jött létre elsőként Hajdú-Bihar vármegyében.

Bruno /Germany képe a Pixabay-en
Bruno /Germany képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!