hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Rétvári Bence a Honvédkórházról, intézménybezárásról, várólistáról

Az Országyűlésben kedden este a kérdések során szóba került a Honvédkórház, az egészségügy, valamint a várólisták is.

Mint azt a MedicalOnline elsőként megírta, 2023. január 1-jétől a Belügyminisztériumhoz kerül a Honvédkórház, ezzel a honi katonaegészségügy utolsó bástyája is elvész.

Kedden este az Országgyűlésben Lukács László György (Jobbik) is arról beszélt: egy rendelet szerint a Belügyminisztérium irányítása alá rendelik a Honvédkórházat jövő januártól. Ezzel a hagyományosan színvonalas katonai egészségügy utolsó intézményét is elveszíti, mivel évek alatt "lemorzsolódott" róla több vidéki nagyváros honvédséghez tartozó egészségügyi intézménye.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kifejtette: ha az ellenzéki politikus aggódik a kórházak működéséért, azokat a képviselőtársait keresse, akik "versenyben vannak" azért, hogy ki akar kevesebb kórházat, és amikor kormányoztak, jó pár kórházat valóban bezártak.

Hangsúlyozta: a Honvédkórház a NATO feladatokból álló kötelezettségét maradéktalanul teljesíteni tudja.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 7-én. Fotó: MTI/Máthé ZoltánMomentum: mi lesz a Baranya megyei kórházakkal?

Sebők Éva (Momentum) kiemelte, hogy információi szerint a mohácsi szülészet bezárása mellett a komlói sürgősségi belgyógyászati járóbeteg-ellátás is megszűnik. Ezért azt kérdezte a tárcától, miért kellett megszüntetni ezeket az ellátásokat, és kell-e további leépítéstől, kórházbezárástól tartani?

Rétvári Bence ismertette, hogy a komlói kórházba közel 400 millió, a mohácsiba pedig több mint félmilliárd forint értékű fejlesztés érkezett az elmúlt években, hogy az intézmények minél magasabb szintű ellátást tudjanak nyújtani. Hozzátette: a kórházak közleményt adtak ki arról, hogy a betegek ellátása folyamatos, mindenkit el fognak látni a régióban.

MSZP: mit tesz a kormány a járvány miatt el nem látott betegekkel?

Szabó Sándor (MSZP) azt mondta: a koronavírus-járvány nagy terhet rótt az egészségügyi ellátórendszerre, idén pedig negyedével kevesebb beteget láttak el, mint a járvány előtt, és a várólisták is nőttek. Ezért kérdezte, hogy mit kíván tenni a kormány a járvány miatt el nem látott betegekkel, hogyan csökkentenék a várólistákat és mit tennének a koronavírus hosszan tartó hatásai miatt szenvedők segítése érdekében?

Rétvári Bence jelezte: mindenhol nőttek a várólisták a világon, de Magyarországon minden olyan beteget elláttak, akinek a beavatkozás hiánya életveszélyt vagy súlyos egészségromlást jelentett volna. Csak az orvosok által halaszthatónak tartott vagy a betegek által nem vállalt ellátás maradt el.

Hozzátette: a kormány 13 milliárd forintot különített el a várólisták csökkentésére.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink