hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Radiológushiány a Honvédban

A Honvédkórház akut sebészeti ellátást és ügyeletet is adó Podmaniczky utcai telephelyén szeptember óta nincs radiológus, írja a hvg.hu.

A kétnaponta sebészeti ügyeletet adó intézményből szeptember 1-jén távozott az utolsó radiológus is, írja a hvg.hu. Így a csak SFH-ként emlegetett sürgősségi felvételi helyen az asszisztensek elvégzik ugyan az ügyeletes orvos által kért CT- és röntgenvizsgálatokat, az elkészült felvételeket szakorvos híján egy az intézménnyel szerződött szegedi magán diagnosztikai cég végzi, távleletezéssel.

Ez önmagában nem volna baj, a távleletezés bevált módszer Európa több más országában is, csakhogy főként az ütemezett és nem a sürgősségi vizsgálatoknál, az SFH működésére rálátó dolgozóktól ugyanis úgy tudjuk: sokszor több órát is várni kell azokra a leletekre, amelyek nélkül, illetve megszületése előtt az ügyeletes orvos nem tud dönteni a beteg további sorsáról, a szükséges – adott esetben életmentő – beavatkozásról.

A CT- és röntgenvizsgálatoknál is nagyobb gond azonban, ha valakinek ultrahangvizsgálatra lenne szüksége, annál ugyanis elengedhetetlen az orvosi jelenlét. Emiatt, ha 16 óra után olyan – mondjuk, erős hasi fájdalmakra panaszkodó – beteg érkezik, akin ultrahangvizsgálatot kellene végezni, azt a betegszállító átviszi a Róbert Károly körúti központi telephelyre, ahol – tovább terhelve az ottani, amúgy is teljesítőképességük határán dolgozó radiológusokat – elvégzik rajta a vizsgálatot, majd visszaszállítják Podmaniczky utcába, ahol végül a vizsgálat eredményének ismeretében dönt az ügyeletes a továbbiakról.

Mindez pedig az ott dolgozók véleménye szerint „rettentően aggályos” a beteg szempontjából.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink