hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Orvosok: márciustól a lakás kiadását is engedélyeztetni kell?

Az Index cikke szerint nyugalom és elégedettség helyett most bizonytalanság és aggodalom uralkodik az ágazatban.

A november végén megjelent kormányrendelet kimondja, hogy az egészségügyi dolgozóknak tilos felmondaniuk a veszélyhelyzet ideje alatt. Az „erősen jogkorlátozó” lépésről Vámosi Péter, a Magyar Rezidens Szövetség vezetőségének tagja jóhiszeműen szeretné azt gondolni, hogy mindez magasabb rendű társadalmi érdekeket szolgál.

Nem ismerjük a pontos okokat, ám nagy eséllyel az ellátás biztonsága miatt ítélte úgy a kormány, hogy a felmondásokat be kell tiltani, amíg tart a járvány második hulláma. Ez persze nem vigasztalja azokat a kollégákat, akik esetleg mostanában tervezték a felmondásukat – mondta a rezidensszövetség munkatársa.

A parlament által október elején elfogadott törvényjavaslat talán egyik legtöbbet vitatott, leginkább indulatokat kiváltó része, hogy a január 1-től járó fizetésemelésért cserébe, lehet-e az egészségügyi dolgozónak, orvosnak, vagy épp nővérnek másodállása, és ha igen, ezt számára ki fogja engedélyezni.

A közalkalmazott státuszú egészségügyi dolgozóknak jelenleg akkor kell engedélyt kérniük a másodálláshoz, amennyiben a munkaidejük ütközne a két munkahelyen. (Ezt szinte kivétel nélkül meg is kapják.) Ha ennek nincs akadálya, egyszerű bejelentési kötelezettség terheli őket. Ehhez képest az októberi törvény jóval nagyobb szigort ír elő a területen. Nem feltétlenül csupán a klasszikus másodállásvállalást korlátozza, hanem valamennyi térítés ellenében végzett tevékenységet.

Ha tágan értelmezem, márciustól az orvosnak már arra is engedélyt kell kérnie, hogy kiadhassa a lakását vagy a kertjében őstermelői tevékenységet végezzen, onnantól, hogy belép az új egészségügyi szolgálati jogviszonyba – magyarázta Vámosi Péter.

A rezidensszövetség munkatársa az új rendszerben az ágazatban dolgozók bevételkiesésének esélye mellett egyszerre látja a munkaerőhiány veszélyét. Felmerül például, hogy 2021 márciusától vállalhatnak-e ilyen munkát a közkórházakban eddig vállalkozóként foglalkoztatott, ügyelő orvosok.

A másodállások engedélyezése márciustól a megyei és országos intézmények munkatársainál az OKFŐ illetékességébe tartozik. Az viszont még nem látszik, hogy ez a szerv hogyan fog nyolc napon belül elbírálni megjósolhatóan több ezer kérelmet. Ahogy egyelőre az elbírálás kritériumrendszere sincs lefektetve. Félő, hogy mindez átláthatatlan döntéshozatalt eredményez, és visszaélésekre ad lehetőséget – fogalmazott a MOSZ elnöke.

Tény, hogy az egészségügyben közalkalmazottként dolgozók alacsony alapbérét eddig számottevően emelték az ügyeleti és az egyéb túlóradíjak. Éppen ezért nem kicsi a tétje annak, miként alakul az ügyeleti díjak sorsa az új egészségügyi szolgálati jogviszonyban.

Ugyanis az ügyeleti díjak összege fogja megszabni, hogy az októberi törvény alapbértábla-emelése mekkora tényleges emelést hoz az egészségügyi dolgozóknak. Azt, hogy összességében az egészségügyi dolgozó mennyit fog keresni, máig nem lehet tudni – hívja fel a figyelmet a hiányosságra Vámosi Péter. Ezen a téren mindez leginkább azért hatalmas kérdőjel, mert ezúttal a rendelet e téren is több törvénnyel ütközik.

A teljes információ

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink