hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Orbán Viktor nem bánta meg

Nem enyhült a feszültség, amit a közalkalmazottak kényszernyugdíjazásáról szóló kormányhatározat keltett az egészségügyben, noha a hét elején az illetékes államtitkár tágyalásra várja az ágazati szakmai szervezeteket.


A tárgyalásokról szóló pénteki hírek nem nyugtatták meg  a kedélyeket. Azóta is újabb és újabb szakmai szervezetek fordultak aggodalmaikkal a nyilvánossághoz. Így tett a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület és a Házi Gyermekorvosok Egyesülete is. Utóbbiak nyilatkozatukban így fogalmaznak:

„A szakemberhiány miatt már ma is súlyos gondokkal küzdő gyermekellátásban elfogadhatatlanul hosszú várólisták keletkeznének a szakellátásban, ha az idősebb és tapasztaltabb szakorvosokat nyugdíjazzák, vagy anyagi okok miatt ők döntenének a munka abbahagyása mellett. Ez a helyzet már ma is a kevesek számára elérhető magánrendelések felé tereli a betegeket.

Azok a kollégák, akik több évtizeden keresztül, az európai országok közül csak az albán vagy bolgár bérekkel összevethető, arcpirítóan alacsony fizetésért dolgoztak, most pályájuk csúcsán kényszerülnek arra, hogy sorra felálljanak és elköszönjenek.  Elviszik magukkal azt a hatalmas, az évek hosszú során megérett, tankönyvekből meg sem tanulható gyakorlati és elméleti tudást, amelyet a fiatalabb korosztály éppen tőlük kellene, hogy elsajátítson. Nemcsak az ő személyes életpályájuk törik meg így, hanem az a rendszer megy csődbe, fejeződik le, melynek ők voltak a tartópillérei.”

A tárgyalásokhoz fűzött esetleges reményeket már vasárnap lehűtötte a miniszterelnök sajtófőnökének nyilatkozata. Annak közvetlen előzménye az volt, hogy az LMP közzétett egy Orbán Viktornak címzett nyílt levelet. Ebben csatlakozva a szakmai szervezetek aggodalmaihoz, számos kérdést intéznek a miniszterelnökhöz:

„Régóta köztudott, hogy az egészségügy súlyos létszámgondokkal küzd, mi az oka annak, hogy mégsem mentesül a szabályozás alól? Korábban hároméves felkészülési időszakról beszéltek, most mi indokolja az ágazat érdekeivel egyértelműen szembemenő, azonnali intézkedést? … Milyen objektív szempontok alapján bírálja el a kabinet az egyedi kérelmeket? Hogyan képzelik, hogy közel tízezer ember életéről és az ágazat működőképességéről egyénileg döntenek? … Tudja Ön, hogy mennyiből él egy diplomás nővér? Tudja Ön, mennyi nyugdíjat kap egy szakdolgozó negyven év munkaviszony után?”

Erre reagált Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap az MTI-nek azzal, hogy „változatlan Orbán Viktor kormányfő álláspontja a kötelező nyugdíjazás ügyében”. Visszautalt az Idősügyi Tanács december 18-i ülésére, amin  Orbán Viktor  azt mondta, hogy egyedi, miniszterelnöki engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak. A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük, mert "így fair" - fogalmazott akkor a kormányfő.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink