hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ma már Orbán Viktor volt a címzett (FRISSÍTVE: kormányreakció...)

Az egészségügyi vezetők tegnap még az államtitkártól kértek egyeztetést, ma az érdekképviseletek már Orbán Viktorhoz fordultak a kötelező nyugdíjazás miatt.

A Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ), az Orvosegyetemek Szakszervezete, a Mentődolgozók Szakszervezete, a Független Egészségügyi Szakszervezet, valamint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) is kiemelte levelében, hogy az egészségügyi ágazat egyébként is súlyos szakember hiánnyal küzd, s az év végén megjelent rendelet alkalmazása még inkább veszélyeztetné a biztonságos betegellátást.

A MOSZ által pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményben a szervezetek azt írták: "az egészségügy olyan égető szakemberhiánnyal küzd, hogy minden egyes kieső kolléga is kitölthetetlen űrt hagy maga után". Márpedig a "kényszernyugdíjazás" óvatos becslések alapján is legalább tízezer egészségügyben dolgozót, a járóbeteg-ellátásban dolgozó orvosok csaknem 70 százalékát érintené.

A szervezetek azt is kiemelték, hogy Orbán Viktor korábban megígérte: az ágazat érintett dolgozói mentesülnek a rendelkezések alól, és fel is kérte az érdek-képviseleti szerveket, hogy határozzák meg azt az életkort, amelynek elérése esetén az egészségügyben is alkalmazható lenne a rendelkezés. A szakszervezetek arra jutottak, hogy ez a korhatár a hetven év lehetne, de ez is csak oly módon, hogy egyedi elbírálás alapján, különösen indokolt esetben ezen korhatár elérői is mentességet kaphassanak - írták a szervezetek.

Az egészségügy érdek-képviseleti szervezetek azt kérik, hogy az ágazati szakmai szervezetek, kamarák, érdekképviseletek bevonásával a kormány képviselője mielőbb kezdeményezzen tárgyalást, hogy elkerülhessék az általuk vázolt következményeket, és "humánusabb megoldást" találjanak az ágazat érintett munkavállalóinak mentessége ügyében.

A MOK és a MESZK Orbán Viktor kormányfő mellett Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének is eljuttatta levelét. Ebben azt írták, hogy az egészségügyi kormányzat - "bár eddig kevés sikerrel" - már anyagi eszközök bevetésével is igyekezett csökkenteni a migrációt. Az említett kormányhatározat végrehajtásával viszont az európai uniós csatlakozás óta külföldre vándorolt orvos- és szakdolgozói létszám többszörösét veszítheti el az ország. A köztestületek szerint ennek következtében "számos területen az aktív betegellátás gyakorlatilag leállhat, a kellő szakmai tapasztalattal és képzettséggel bíró, a fiatalokat tanítani hivatott szakemberek, szakmai vezetők pótlása ellehetetlenül" - hívta fel a figyelmet levelében a MOK és MESZK.

Csütörtökön a Magyar Kórházszövetség  és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete közös levélben fordult Szócska Miklós egészségügyi államtitkárhoz, hogy egyeztetést sürgessenek az egészségügyi dolgozók kötelező nyugdíjazásáról.

FRISSÍTÉS (2013.01.04. 15:13):

Szócska Miklós pénteken az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: "az egészségügy működőképessége semmilyen veszélyben nem forog".   Az  államtitkár a jövő hét elején fogadja az ágazati szakmai szervezeteket, hogy a kötelező nyugdíjazás kérdéseiről tárgyaljanak  Ennek egyik célja épp az, hogy megtalálják azt a megoldást, amellyel szervezett formában lehet alkalmazni az új szabályozást, de mindeközben az egészségügy működőképessége is fenntartható – mondta az államtitkár a nemzeti hírügynökségnek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink