hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kiborultak az egészségügyi vezetők (BŐVÍTVE: a levél...)

Az egészségügyi intézmények képviselői sürgős találkozót kérnek az államtitkártól, hogy elkerülhessék a szakellátás azonnali összeomlását – adja hírül a Weborvos.

Megdöbbenve vette tudomásul a kényszernyugdíjazással kapcsolatos, 2012. december 29-én megjelent kormányhatározatot a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) – idézi a lap azt a levelet, amelyben a két szervezet Szócska Miklós államtitkárnak írt.

Miután a két szervezet nevében kifejtik aggodalmaikat, egyeztetési lehetőséget kérnek az államtitkártól, hogy közös megoldást találjanak az intézmények működőképességének megtartására - olvasható a weborvos.hu-n.

***

Dr. Szócska Miklós
államtitkár
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Egészségügyért Felelős Államtitkárság

Budapest
Arany J. u. 5-7.

Tárgy: egyeztetés kezdeményezése az 1700/2012.(XII.29.) sz. Korm. határozatról

Tisztelt Államtitkár Úr!

A Magyar Kórházszövetség és a Gazdasági Vezetők Egyesülete megdöbbenve vette tudomásul a Magyar Közlöny 2012. évi 184. számában megjelent 1700/2012. (XII.29.) számú Kormányhatározatot, mely a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről rendelkezik. Véleményünk szerint a határozat végrehajtása az egészségügyben a szakellátás azonnali működésképtelenségét fogja előidézni.

A határozat 1.1. pontja szerint a rendelkezés közel 10 000 munkavállalót érinthet, akik visszapótlása nem csak azért lehetetlen, mert nincs ennyi képzett orvos, szakdolgozó és egyéb egészségügyben foglalkoztatott munkavállaló, hanem azért is, mert a határozat 1.5. pontja a megszüntetett jogviszonyú közalkalmazottak álláshelyeinek betöltését is megtiltja. Ilyen mértékű létszámcsökkentés a folyamatos és megfelelő minőségű betegellátásban illetve intézmény üzemeltetésben – álláspontunk szerint – vállalhatatlan zavarokat fog eredményezni.

A kormányhatározatban leírt egyedi mentességi eljárásrend az érintettek magas száma miatt a Kormány számára egyenként biztosan kezelhetetlen lesz.

Tisztelettel kérjük az Államtitkár Urat, hogy a kérdésben az érintett szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel a lehető legrövidebb határidőn belül szíveskedjen egyeztetni, hogy közösen találjunk megoldást az intézmények működőképességének megtartására.

 

Budapest, 2013. január 3.

 

Dr. Rácz Jenő                                                             Molnár Attila

MKSZ elnöke                                                            EGVE elnöke

 

 

 


(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink