hirdetés
2020. október. 01., csütörtök - Malvin.
hirdetés

Ónodi-Szűcs: összesen hatvanmilliárdot kapnak a kórházak

Adósságrendezésre 45, a működés hatékonyságát növelő programokra 15 milliárd forintot kapnak a kórházak – jelentette be az államtitkár.

hirdetés

Mint azt tegnap a MedicalOnline-on már megírtuk, összesen hatvanmilliárd forintot kapnak a kórházak idén a konszolidáció keretében. Ónodi-Szűcs Zoltán mai sajtótájékoztatóján bejelentette, a kormány döntése értelmében a keretből 45 milliárd forintot a harminc napon túli beszállítói tartozások rendezésére fordíthatják az intézmények, további 15 milliárd forintra pedig a működés hatékonyságát növelő programokkal pályázhatnak. Az államtitkár közölte azt is, hogy további 10 milliárd forinttal emelik a gyógyító-megelőző kasszát.

Az államtitkár kifejtette, szeptemberi végi adatok szerint a kórházak teljes adósságállománya 60 milliárd forint volt, amelyből a 30 napnál túli lejárt tartozás 45 milliárd. Az adósságrendezés új elemeként is értelmezhető a "hatékonyságot növelő alapra" való pályázati lehetőség. Az intézmények olyan tervezett "csomagokkal" pályázhatnak, amelyek racionalizálják és hatékonyabbá teszik a működésüket. A pályázatok az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) fogja "rangsorolni", a döntést a miniszter hozza meg, és akiknek befogadták a pályázatát, azzal az egészségbiztosító újabb támogatási szerződést fog kötni. Ebben az évben egyébként – a tervezetthez képest  151 milliárd forinttal több jutott az ágazatnak, ami a GDP 0,5 százaléka.

Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár a részletekről szólva elmondta, a kormány abban érdekelt, hogy megerősítsék az ÁEEK kórházfenntartói szerepét. Kiemelte, ezzel a forrással eltűnik a kórházak 30 napon túli lejárt szállítói tartozásállománya.

Németh László, az ÁEEK főigazgatójának ismertetése szerint a 15 milliárd forintra történő pályázatnál nem lesz megkötés, hogy az intézmény energetikai korszerűsítéssel, betegút-átszervezéssel, háttérfunkciók gazdaságossá tételével pályázik-e. A támogatás célja mindenképpen a betegbiztonságot fokozó, azt javító intézkedés, amely egyben a költséghatékonyságot is támogatja és hosszú távon is fenntartható  mondta a főigazgató, aki hozzátette: a pályázat jövő hét hétfőn elérhető lesz az ÁEEK honlapján. Az egészségügyért felelős államtitkár az ütemezést ismertetve elmondta, a lejárt szállítói tartozások kiegyenlítésére szolgáló 45 milliárd forintot legkésőbb november 30-án utalják az intézményeknek, a 15 milliárd forint keretösszegű pályázatokról december 9-én dönt a miniszter és még karácsony előtt megkapják a pénzt a kórházak.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink