hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Hatvanmilliárd forint lesz az idei konszolidációs keret

Nyolcvanmilliárdról indult, de végül csak hatvanmilliárd forinttal zárult a konszolidációs büdzsé – értesült a MedicalOnline.

Három héttel ezelőtt találkozott utoljára Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a kórházak vezetőivel, akkor azt ígérte az igazgatóknak, hogy amint lesznek konkrét információi a konszolidációról, ismét egyeztetésre várja őket az államtitkárságra – értesült a Napi.hu. A meghívókat tegnap este kapták kézhez az érintettek, akiket csütörtökre hívott hivatalába az ágazat felelőse.

Egyelőre sem a konszolidáció nagyságáról, sem annak elosztási módjáról nem tud semmit a Magyar Kórházszövetség – közölte lapunk megkeresésére a szervezet, egyúttal megerősítve a holnapi államtitkári találkozó tényét. Azonban a MedicalOnline egyéb forrásból úgy értesült, hogy bár eleinte nyolcvanmilliárd forintról szóltak a hírek, azonban végül csak hatvanmilliárd forintot szán a kormány az intézmények adósságának rendezésére.

A konszolidációs büdzsé két részből áll majd. Egyik modulja az adósságállomány csökkentését, míg a másik hatékonyságnövelő vállalások finanszírozását szolgálja majd, erre a fenntartónál kell majd pályázniuk a szolgáltatóknak. Bár a felosztás arányairól egyelőre nincsenek információk, a kettős felhasználás ötlete az államtitkárságtól származik, erről Ónódi-Szűcs Zoltán egy hétfői háttérbeszélgetésen azt mondta, javaslatuk szerint az összeg egy részét olyan tevékenységek finanszírozására költhetik az intézmények, amelyek jobbá teszik a gazdálkodásukat. Elmondta azt is, indítványuk mind a kormány, mind a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről támogató fogadtatásban részesült.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink